Alertă din Asia: Produse toxice, vândute de Shein copiilor și femeilor

Alertă din Asia: Produse toxice, vândute de Shein copiilor și femeilor Shein. Sursa foto Facebook

Mare atenție la Shein. În spatele prețurilor mici se ascunde adesea un pericol major. Într-un anunț șocant, guvernul din Seul a lansat acuzații grave la adresa companiei chineze Shein, după ce au descoperit că unele produse vândute de platforma de e-commerce apreciată și de mulți români conțin ftalați, o substanță chimică interzisă în Uniunea Europeană. Aceste substanțe, utilizate pentru a înmuia plasticul, au fost depistate în cantități alarmante în articolele pentru copii, punând în pericol sănătatea acestora, conform Le Monde via AFP.

Produse toxice depistate în articolele de pe Shein

În timpul inspecțiilor, autoritățile din Seul au descoperit că pantofii pentru copii și gențile pentru femei vândute de Shein conțin niveluri de ftalați de 428 de ori peste limitele legale admise! Această substanță este cunoscută pentru perturbarea echilibrului hormonal și poate provoca obezitate, boli de inimă, diverse tipuri de cancer și probleme de fertilitate.

Shein

Shein. Sursa foto Facebook

Shein și Temu sub lupa autorităților din Europa și Asia

Descoperirile din Coreea de Sud au reverberat și în Europa. Comisia Europeană monitorizează atent practicile comerciale ale Shein și Temu pentru a asigura conformitatea cu standardele de siguranță și protecția consumatorilor. În Polonia, guvernul a emis un ultimatum ferm acestor platforme, cerându-le să respecte legislația de protecție a consumatorilor sau să părăsească piața. Autoritățile poloneze au acuzat Shein și Temu de manipulare a prețurilor, recenzii false și lipsă de transparență.

România reacționează

Și România se alătură eforturilor de supraveghere. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat o anchetă amănunțită asupra practicilor comerciale ale Shein și Temu. Paul Anghel, directorul general al ANPC, a declarat: „Ne concentrăm pe practici comerciale incorecte care pot deforma esențial comportamentul economic al consumatorilor. Investigăm reducerile neautentice, interfețele manipulatoare și alte practici agresive.”

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, Ministerul Economiei din România a lansat un plan național de supraveghere a pieței, menit să asigure respectarea strictă a legislației de protecție a consumatorilor și să îmbunătățească transparența în comerțul electronic din statele non-UE.

Cum se pot proteja românii?

Românii trebuie să fie extrem de atenți la produsele pe care le achiziționează online de pe astfel de platforme, în special când achizițiile constau în haine sau jucării pentru copiii lor sau articole pentru uz personal, precum cosmetice, îmbrăcăminte sau încălțăminte. Pericolele asociate cu substanțele toxice descoperite în produsele vîndute de astfel de platforme sunt un semnal de alarmă pentru toți cumpărătorii din spațiul european care apeleaza la aceste platforme din Asia.

Conform unor articole de specialitate publicate în reviste de specialitate precum Neurotoxicology sau Environmental Health Perspectives, ftalații prezenți în produsele vândute de SHEIN pot interfera cu sistemul endocrin, perturbând echilibrul hormonal al organismului. Aceasta poate duce pubertate precoce la copii, dereglări ale funcției tiroidiene sau probleme de reproducere, existând și riscul să favorizeze anumite tipuri de cancere, în special de sân sau testicular.

Revista presei