Sfinții Doctori fără de Arginți. Decizia Sfântului Sinod pentru anul 2024

Sfinții Doctori fără de Arginți. Decizia Sfântului Sinod pentru anul 2024 Sursa foto: Arhiva EVZ

Sfinții Doctori fără de Arginți . Sfântul Sinod a decis că 2024 este anul pastorației pentru îngrijrea bolnavilor.

Sfinții Doctori fără de Arginți sunt expresia faptului că Hristos și Apostolii au predicat Mântuirea și au vindecat miraculos.

Sfinții Doctori fără de Arginți - originea cultului pentru tămăduire

Mântuitorului Hristos I s-au atribuit nu mai puțin de 37 de minuni din care marea parte au fost vindecări de oameni cu deficiențe și învieri din morți. Apostolii, în numele Mântuitorului, apoi sfinții au săvârșit minuni de vindecări și învieri. În acest context, au apărut până în secolul III, Sfinții Doctori fără de Arginți, adică acei sfinți care vindecau fără a percepe bani pentru acțiunile lor.

Primul medic creștin a fost Sfântul Apostol Luca. El l-a însoțit pe Apostolul Pavel în toate călătoriile sale misionare și a vindecat oameni. Sfinții Apostoli spuneau că vindecarea sufletului se face prin vindecarea sufletului și absența păcatelor. Păcatul este de multe ori sursa suferințelor trupești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mântuirea a fost în lucrarea Mântuitorului și a Apostolilor pe aceeași poziție cu vindecarea, tămăduirea. Omul este mântuit când i se arată calea, ori vindecarea infirmităților fizice, psihice, dialogul cu cei ce erau închistați în anumite atitudini erau esențiale pentru reușita mântuirii lor. Mereu li se spune: „mergi sănătos și nu mai păcătui, iertate îți sunt păcatele”. Cei suferinzi sunt vindecați pentru că ei cred că Hristos și Apșostolii îi pot mântui și îi pot vindeca.

Sfinții Doctori fără de Arginți - principalii sfinți

Există patru perechi de sfinți care poartă numele Cosma și Damian. O pereche este din zona Peninsulei Sinai. Erau doi gemeni de origine arabă, creștinați, care au tămăduit în Egipt. Biserica Creștină Coptă îi celebrează ca pe sfinți fundamentali ai confesiunii copte. Au suferit moarte martirică în vremea împăratului Diocletianus.

O altă pereche sunt gemenii Cosma și Damian, fiii Sfintei Teodota. Sunt sfinți care au avut o viață lungă și au murit la senectute, slăvind pe Dumnezeu și vindecând în numele credinței. Sfinții Cosma și Damian din Roma au fost martirizați tot în vremea lui Diocletianus din ordinul unui medic supărat că nu mai câștiga bani deoarece ei vindecau fără de arginți.Sfinții Cosma și Damian din Cilicia au fost martirizați prin decapitare fiindcă au refuzat să abjure creștinismul.

Sfinții Doctori fără de Arginți Chir și Ioan sunt sfinți provenind unul dintr-o familie creștină, fiind eremit și vindecător, celălalt fiind militar de carieră care pentru a răsplăti o minune lasă viața militară din Siria romană și se dedică predicii și vieții de eremiți, adică în pustie. Pârâți lui Dioclețian, sunt uciși pentru că nu vor să lase alți creștini să abjure creștinismul de teama caznelor fizice.

 

 

Revista presei