Sfidarea lui Putin. Discurs despre starea nației vs. mii de protestatari în stradă. VIDEO

Sfidarea lui Putin. Discurs despre starea nației vs. mii de protestatari în stradă. VIDEO sursa foto. EVZ

Tensiune maxima la Kremlin. Mii de protestatari au ieşit pe străzile Moscovei pentru a cere eliberarea lui Navalnîi. Manifestațiile au avut loc chiar în ziua în care Putin a transmis un fulminant discurs despre starea nației.

La Moscova au avut loc noi proteste pentru susţinerea lui Alexei Navalnîi, aflat în închisoare într-o situație critică.  400 de protestatanți, majoritatea tineri, au fost arestaţi miercuri de către forţele de ordine. Mii de moscoviți au invadat străzile și bulevardele, dar proteste au avut loc și în alte orașe. Se estimează că zeci de mii de oameni au ieșit miercuri în stradă/ La manifestaţia din capitala rusă a luat parte şi soţia activistului politic aflat în greva foamei.

Manifestant: „M-am săturat de domnia lui Putin”

Organizatorii au cerut oamenilor să se strângă în Piaţa Manezh, chiar în afara zidurilor Kremlinului, dar poliţia le-a blocat calea. Protestatarii au fost dispersaţi apoi în două grupuri separate.

„M-am săturat de domnia lui Putin, asta în primul rând. În al doilea rând, asta este ceea ce cer oamenii (n.r. - libertate pentru toţi deţinuţii politici), iar ei sunt contribuabilii şi puterea reală ( n.r. a statului). Asta e tot. Şi, de asemenea, (n.r. - cerem măsuri) astfel încât medicilor să li se permită să-l vadă pe Navalnîi, iar el să fie eliberat împreună cu ceilalţi deţinuţi politici”, a spus unul dintre manifestanți.

Însă protestele s-au extins și în țară. Poliția a reținut cel puțin o mie de persoane în afara Moscovei. În St. Petersburg, au fost arestați 351 de manifestanți, a relatat site-ul independent de știri Open Media.

În discursul său despre starea nației, Putin a omis problema Navalnîi

Manifestația  a avut loc chiar în ziua în care președintele Vladimir Putin a adresat un triumfător discurs anual către națiune, în care a îndemnat la unitate și solidaritate. Într-un discurs cu impact emoțional țintit pentru rusul de rând, Putin a trasat un tablou de glorie al actualei Rusii și a înfierat Occidentul pentru intervenția sa în chestiuni strict rusești. Putin a transmis miercuri Occidentului să nu „treacă linia roşie” în relaţiile cu Rusia, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Uniunea Europeană și SUA.

Totuşi, preşedintele rus nu a suflat vreun cuvânt despre disidentul Aleksei Navalnîi, aflat într-o stare critică în închisoare, potrivit apropiaţilor săi, şi nici despre comasarea a zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina sau acuzaţiile de spionaj şi ingerinţă în alegerile din SUA ori despre recentul scandal cu Cehia, după ce Praga a acuzat agenţi ai Serviciului militar de informaţii (GRU) de explozia provocată într-un depozit de muniţii de pe teritoriul său.

Cea mai vocală prezență împotriva lui Putin, Navalnîi, este de 3 săptămâni în greva foamei. Doctorii au avertizat că opozantul ar putea muri în orice clipă.

De asemenea, proteste la adresa politicilor autocrate ale lui Putin au venit şi de la depărtare, din orașul Dusseldorf, Germania. Aproximativ o sută de oameni au scandat acolo: „Salvaţi-l pe Navalnîi” şi „Libertate pentru Rusia”. Manifestanţii au adus inclusiv steaguri ale Ucrainei şi ale Belarusului, pentru a-şi arăta susţinerea şi faţă de victimele politicii externe conduse de Putin.

Sursa: The Moscow Times

Citește și Reacții. Odiseea lui Alexei Navalnîi are menirea de a menține Rusia într-o cușcă