Evenimentul Zilei > Actualitate > Sfaturi și explicații, de la un medic specialist, pentru gestionarea Covid-19
Sfaturi și explicații, de la un medic specialist, pentru gestionarea Covid-19

Sfaturi și explicații, de la un medic specialist, pentru gestionarea Covid-19

Medicul psihiatru, Gabriel Diaconu, explică, într-o postare pe pagina personală de socializare, că lipsa testelor pentru depistarea Covid-19 și a echipamentelor de protecție sunt probleme care vor fi rezolvate în cel mult două zile. Cele două ”detalii” nu ar trebui, de aceea, să creeze o alertă suplimentară în rândul medicilor din România, crede specialistul.

”Văd, zilele acestea, mai mulți colegi medici care – altfel de bună credință – creează alertă suplimentară, și întrucâtva confuzie, referitor la două detalii:

  1. Lipsa testelor
  2. Lipsa echipamentelor de protecție.

Ambele observații merită adresate, în primul rând ca să-i calmăm pe medici, în al doilea rând ca să-i calmăm pe oameni” scrie Gabriel Diaconu pe Facebook.

El se adresează, mai întâi, medicilor.

”Purtați-vă la înălțimea meseriei voastre.Tonul face muzica. Puțin, foarte puțin probabil că dacă și noi ne apucăm să țipăm isteric o să răsară din pământ, din iarbă verde, jucăriile necesare. Și testele, și echipamentele, urmează să ajungă în România poimâine. Judecați cu capetele voastre. Unu, majoritatea hazmaturilor erau făcute în China. China a fost în lockdown. Ce-am avut am folosit până acum în operațiunile pe care le-ați văzut și voi. Doi, furnizorii din UE cu care avem relații comerciale de tradiție, adică Italia, Franța și Germania, se confruntă cu propriile lor probleme. Trageți aer în piept, expirați, hai să găsim soluții la probleme. Murim, murim nu este o soluție. Sunteți medici. Găsiți soluții.

Promit pe parafa mea că nimeni nu ține pitite echipamentele și vă lasă pe voi să luptați cu epidemia în chiloți, și cu mândria în mână.

Confirmarea 100% de Covid-19 se face prin RT-PCR, care este un test genetic. Capacitatea de testare la nivel național NU a fost atinsă, e redundantă și suficientă, dar kiturile au fost consumate pe fază I și II. Aveam 4000. Am testat vreo 3000. Restul de 1000 sunt păstrate pentru ATI.

Rata de test/ test-pozitiv a fost foarte mică, undeva sub 5%. Reciproc, 95% din subiecții testați au ieșit negativ la Covid19. Pe de altă parte, 100% dintre teste au fost folosite în context de anchetă epidemiologică. Nu pentru că unii au fost parlamentari și alții plăvani, ci pentru că așa o cer regulile meseriei. De aceea avem mii de oameni în carantină sau izolare. Din nou, aer în piept, expirăm. Hai să n-o facem ca în fotbal unde atacanții înjură portarul”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE