Sfaturi pentru șoferi în perioadă de caniculă. CNAIR impune restricții de circulație în weekend

Sfaturi pentru șoferi în perioadă de caniculă. CNAIR impune restricții de circulație în weekend Sursa foto: arhiva EVZ

Evitarea șofatului la orele prânzului și folosirea sistemelor de climatizare din autovehicule se numără printre sfaturile pe care le primesc șoferii în vreme de caniculă. Centrul Infotrafic al Poliției Române a elaborate un set de recomandări celor care conduc în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate. Pe de altă parte, tot din cauza căldurii, CNAIR va restricționa traficul auto, sâmbătă și duminică, în mai multe județe din țară.

Centrul Infotrafic al Poliției Române a transmis mai multe recomandări șoferilor care circulă în această perioadă, în condiții de caniculă. Polițiștii rutieri au elaborat un set de sfaturi pentru această perioadă de caniculă. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 35 şi 40 de grade Celsius.

Infotrafic recomandă șoferilor să folosească sistemele de climatizare din autoturisme și să evite călătoriile la orele prânzului, în aceste zile caniculare. Această din urmă recomandare este făcută cu precădere persoanelor în vârstă care sunt cele mai expuse unor probleme de sănătate din cauza căldurii. De asemenea, șoferilor li se recomandă să se asigure că presiunea din pneuri este la nivelul stabilit pentru sezonul cald.

Între recomandările făcute de Centrul Infotrafic este și aceea de a nu conduce dacă sunt obosiți. Aceasta deoarece oboseala este cauza numeroaselor tragedii pe drumurile publice, mai ales la final de săptămână. Temperatura ridicată din habitaclul maşinii va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan, atrag atenția polițiștii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atenție la reflexiile solare

Totodată, polițiștii spun că trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, pe parbriz ori pe asfalt. Acestea pot crea dificultăți neaşteptate șoferii aflați la volan.

Pe de altă parte, polițiștii recomandă persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală care le împiedică să conducă în condiții de siguranță să evite deplasare cu autovehiculul în perioadele caniculare. În cazul în care această deplasare nu poate fi amânată, este important că aceste persoane să fie însoțite de cineva în mașină.

Polițiștii le mai solicită șoferilor să circule cu atenţie şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va crește riscul de accident rutier.

CNAIR restricționează circulația pe caniculă

În acest context, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va institui, sâmbătă şi duminică restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Aceste restricții vor fi impuse în intervalul orar 10:00 - 20:00, în judeţele Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş - Severin, Timiş, Arad, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

Potrivit unui comunicat al CNAIR, măsura este necesară ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie.

Prin limitarea circulației se vor proteja și conserva sectoarele de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă. Astfel se va preveni apariția deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţii de caniculă.