Evenimentul Zilei > Social > Sfatul medicului pentru masa de Paște. Ce recomandă medicul Tudor Ciuhodaru
Sfatul medicului pentru masa de Paște. Ce recomandă medicul Tudor Ciuhodaru

Sfatul medicului pentru masa de Paște. Ce recomandă medicul Tudor Ciuhodaru

Știm bine că masa de Paște este una extrem de solicitantă pentru corpul nostru. Tocmai de aceea medicul Tudor Ciuhodaru de la UPU Iași, a oferit 10 sfaturi pe care toata lumea ar trebui să le ia în calcul.

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit pe reţelele de socializare 10 reguli pentru masa de Paşte, menite a ne ajuta să avem sărbători în tihnă, fără să avem nevoie de serviciul de urgenţă, mai ales că majoritatea românilor au ținut cu sfințenie postul.

„10 reguli pentru pentru masa de Paşte. În caz contrar veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceti în familie şi nu prin spitale.

Regulile medicului

1. Nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat dupa slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului.

2. Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit trebuie să reia cu prudența alimentația normală începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă şi drob.

3. Fiecare masă trebuie să conțină un singur aliment ,,concentrat”. Consideraţi ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.

4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzatia de suprasaturaţie cât şi sindroamele dispeptice.

5. Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice

sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.

7. Pacienţii cu afecțiuni metabolice (diabet) vor respecta indicațiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.

8. Pacienţii cu afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficiența cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenți la excesul de sare şi grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.

9. Cei cunoscuți cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicația de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupțiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.

10. Nu întrerupeți medicația cronică pentru a manca sau bea în exces”, a recomandat medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Regulament pentru consultul medical

1. Când mergem la spital? Nu ignoraţi apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij şi nu temporizaţi prezentarea la consult…

2. Excesul caloric va creea suficiente probleme celor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grasimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbari în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.