Evenimentul ZileiSocialSfântul Andrei, apostolul românilor. Mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel

Sfântul Andrei, apostolul românilor. Mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel

Sfântul Andrei, apostolul românilor. Mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel a transmis creștinilor români, și nu numai, mesajul său cu prilejul sărbătorii Sf. Andrei. Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română la 30 noiembrie.

 

„Când Sfântul Apostol Andrei a ajuns în Scythia Minor, Dobrogea de astăzi, a găsit negustori greci, ocupanţi romani şi triburi geto-dacice locale. Poporul român s-a format treptat, lent, în istorie ca popor nou, care se creştina pe când se forma. (…)

Etnogeneza şi creştinarea au fost simultane şi lente. E vorba de o creştinare lentă, dar profundă, care a făcut ca, mai târziu, poporul român, format din geto-daci şi romani, să reziste la multe valuri de popoare migratoare venite din răsărit, să-şi păstreze identitatea şi credinţa”, a precizat Preafericirea Sa, potrivit Agenţiei Basilica.

Patriarhul a arătat că Sfântul Apostol Andrei nu a fost, asemenea Sfântului Apostol Pavel, un predicator care propovăduia mulțimilor. El a predica Evanghelia în familii creştine, care invitau şi pe alţi vecini care încă nu erau creştini.

„Metoda sa era una discretă şi bazată pe predica în diferite familii sau mici adunări ale localnicilor, sau uneori în peşteri, care nu erau la vedere ca pieţele publice din oraşe”, a explicat Părintele Patriarh.

sursa: doxologia.ro

Capul Sfântului Andrei a ajuns în România în mai multe ocazii

Prea Fericitul Daniel a vorbit şi de reîntâlnirea românilor cu ocrotitorul lor spiritual, în anul 1996, între 12 şi 15 octombrie. În acele zile, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost adus capul Sf Andrei de către IPS Nikodemos, Mitropolit de Patras, la Iaşi și, mai apoi, la Galați.

De asemenea, câțiva ani mai târziu, capul Sfântului Apostol Andrei a fost adus din nou în România în 2011, la sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou. În aceeaşi zi, cinstitul cap al sfântului a ajuns la Sibiu, la proclamarea canonizării Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, iar ulterior şi la Alba Iulia, la proclamarea canonizării Sf. Ier. Simeon Ştefan, a amintit Patriarhul Daniel, în mesajul său.

„În Anul Centenar 2018, la sfinţirea altarului Catedralei Naţionale, a venit mâna dreaptă a Sfântului Apostul Andrei, adusă de IPS Mitropolit Hrisostom din Patras. Şi noi am spus: «Capul Sfântului Andrei a gândit Catedrala şi mâna lui ne-a ajutat să o ridicăm şi să sfinţim altarul acestei catedrale». Deci, avem o bucurie deosebită atunci când facem pomenirea Sfântul Apostol Andrei“, a spus Patriarhul.

sursa foto. EVZ

Un fragment din moaștele Sf. Andrei va fi adăpostit în Catedrala Națională

Un fragment din moaştele Sfântului Apostul Andrei, dăruit de Cardinalul orașului Viena, Christoph Schonborn, va fi transferat de la Reşedinţa Patriarhală la Catedrala Naţională când aceasta va fi gata.

„Toate aceste date ne arată că Sfântul Apostul Andrei iubeşte poporul român, ajută Biserica Ortodoxă Română şi pe românii de pretutindeni să păstreze credinţa apostolică primită de la el”, a arătat Patriarhul, în mesaj.

Preafericirea Sa a încheiat transmiţând felicitări pentru toţi cei care poartă numele de Andrei, Andreea şi derivate, rugându-se Sfântului Apostol Andrei să le dăruiască sănătate şi fericire, pace şi bucurie şi mult ajutor în toată fapta bună.


Accesează: