Evenimentul Zilei > International > Serghei Lavrov promite „protecție deplină” pentru orice teritoriu anexat de Rusia. Ce spune Ucraina după acest anunț scandalos
Serghei Lavrov promite „protecție deplină” pentru orice teritoriu anexat de Rusia. Ce spune Ucraina după acest anunț scandalos

Serghei Lavrov promite „protecție deplină” pentru orice teritoriu anexat de Rusia. Ce spune Ucraina după acest anunț scandalos

Şeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul Adunării Generale a ONU, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub „protecție deplină” a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova. În replică, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că afirmațiile lui Lavrov sunt iresponsabile şi absolut inacceptabile”.

Ministrul rus de Externe, adresându-se Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmațiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimați, a mai subliniat ministrul rus.

Lavrov a declarat, în conferința de presă după discursul său în fața adunării generale a ONU de la New York, că regiunile Ucrainei în care au loc referendumuri vor fi sub „protecția deplină” a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova.

Iar „toate legile, doctrinele, conceptele, strategiile Federației Ruse se aplică întregului său teritoriu”, a subliniat Lavrov.

Rusia a lansat referendumuri în patru regiuni din estul Ucrainei: Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

„În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist” a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, după intervenţia avută în cadrul Adunării Generale.

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Lavrov a spus că teritoriul rus, inclusiv teritoriul „nou consacrat” în constituția Rusiei pe viitor, „se află sub protecția deplină a statului”.

Comentariile au venit după un avertisment explicit, joi, al fostului președinte rus Dmitri Medvedev, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, că orice arme din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate în Rusia, informează tass.com.

Ministrul de Externe al Ucrainei condamnă declarațiile lui Lavrov

Ministrul de Externe al Ucrainei a spus că comentariile lui Lavrov și declarația anterioară a lui Putin, când a spus că nu blufează cu privire la utilizarea armelor nucleare, sunt „iresponsabile” și „absolut inacceptabile”.

„Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum şi să transmită clar Rusiei că o astfel de retorică pune lumea în pericol şi nu va fi tolerată”, a scris Kuleba pe Twitter.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: