Evenimentul Zilei > International > Ce ascunde al șaptelea paragraf din decretul lui Vladimir Putin. Face ce vrea cu rușii, cu acest act
Ce ascunde al șaptelea paragraf din decretul lui Vladimir Putin. Face ce vrea cu rușii, cu acest act

Ce ascunde al șaptelea paragraf din decretul lui Vladimir Putin. Face ce vrea cu rușii, cu acest act

Al șaptelea paragraf ascuns din decretul președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială permite Ministerului Apărării al Rusiei să mobilizeze un milion de ruși nu 300.000 de mii așa cum s-a declarat public, a informat o sursă pentru Novaya Gazeta. Europa.

Al șaptelea paragraf secret al decretului de mobilizare permite Ministerului Apărării să convoace un milion de ruşi, a declarat pentru Novaia Gazeta. Europa, o sursă din administrația prezidențială.

Cu o zi înainte, pe site-ul portalului de informații juridice a fost publicată o copie a decretului lui Vladimir Putin privind introducerea „mobilizării parțiale” în Rusia.

Al șaptelea paragraf al decretului este marcat: „pentru uz oficial”. Ulterior, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a spus că articolul clasificat se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați pentru serviciul militar.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Șoigu a spus că este vorba de 300.000 de oameni. Afirmația de aproximativ 1 milion de cetățeni mobilizați din paragraful şapte al decretului nu este adevărată. Este o minciună”, a precizat Peskov.

„Cifra a fost modificată de mai multe ori și, în final, s-a stabilit un milion”

Sursa citată din administrația prezidențială precizează însă că la început a fost discutată problema introducerii întregului text al decretul la rubrica „pentru uz oficial”, acest lucru fiind susținut de reprezentanții Ministerului Apărării.

Ulterior, spune sursa menţionată, s-a decis ascunderea sub acest titlu doar pentru punctul șapte, unde este trecut numărul celor care ar trebui mobilizați.

Pentru a confirma aceste informații, Novaia Gazeta a încercat să contacteze și autoritățile executive, care, de regulă, primesc textele integrale ale decretelor prezidențiale, inclusiv cele secretizate.

„Pentru uz oficial” este cel mai înalt nivel de documente clasificate

Pentru dezvăluirea a ceea ce se ascunde după parafa „Pentru uz oficial”, spre deosebire de documentele clasificate ca „secrete” de regulă, sarcina aparținea doar oficialilor din administrație.

Potrivit unor surse din mai multe ministere, acestea nu au primit textul integral al decretului și nu există nicio modalitate de a-l vedea prin MEDO (sistemul interdepartamental de gestionare a documentelor).

„Din accesul meu la MEDO, văd același text ca toți ceilalți: al șaptelea paragraf este ascuns”, a spus directorul unui minister, informează novayagazeta.eu

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: