Evenimentul Zilei > International > Kremlinul avertizează. Ce se va întâmpla dacă răspunsul va fi „pozitiv” la referendumurile din Ucraina
Kremlinul avertizează. Ce se va întâmpla dacă răspunsul va fi „pozitiv” la referendumurile din Ucraina

Kremlinul avertizează. Ce se va întâmpla dacă răspunsul va fi „pozitiv” la referendumurile din Ucraina

Dimitri Peskov spun că în cazul în care va fi „o decizie pozitivă” la „referendumurile” din teritoriile ucrainene ocupate, „vor fi puse în aplicare legile Rusiei în conformitate cu Constituția şi vor fi semnate rapid toate documentele”. Iar cine va încerca să recupereze teritoriile vor fi considerate atacuri asupra Rusiei.

Răspunzând la întrebarea ce se va întâmpla dacă, după anexarea teritoriilor ocupate, Ucraina va continua să lupte pentru ele, Dimitri Peskov a spus că „în cazul aderării, li se va aplica Constituția Federației Ruse”.

Iar încercările Ucrainei de a recuceri teritoriile din Donbas după ce acestea se vor fi alăturat Rusiei vor fi considerate atacuri asupra țării, în conformitate cu Constituția rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Dimitri Peskov, în cadrul unei conferințe de presă.

Şi continuă: „Absolut. Imediat Constituția Federației Ruse, unde totul este foarte clar prevăzut în această privință, va intra în vigoare în legătură cu aceste teritorii”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Procesul de aderare va fi suficient de rapid

Potrivit acestuia, dispozițiile relevante ale Constituției ruse vor intra în vigoare din momentul în care republicile vor deveni parte a Rusiei.

În cazul în care referendumurile decid „pozitiv” asupra aderării teritoriilor din Donbass la Rusia, procesul de aderare va avea loc destul de rapid și în deplină conformitate cu legislația rusă”, a adăugat Peskov.

„Va fi nevoie, cu siguranță, de o anumită decizie atât a parlamentului nostru, cât și a președintelui, de semnarea documentelor necesare – o serie întreagă de proceduri. Totul se va desfășura în strictă conformitate cu legislația în vigoare”, a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai fost întrebat cât timp ar putea dura procesul de recunoaștere, acesta a răspuns că deocamdată „nu pot spune exact acum. De fapt, sunt convins că va fi suficient de rapid”.

Peste câteva zile se va decide soarta celor patru regiuni din Ucraina

Vineri, 23 septembrie, în republicile populare Donețk și Luhansk, precum și în regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina, a început votul în cadrul unui referendum privind apartenența la Rusia. Ultima zi de vot va fi pe data de 27 septembrie.

Anterior, s-a raportat că cetățenii care au părăsit aceste teritorii vor putea vota și în Rusia, iar Comisia Electorală Centrală rusă a promis că va asigura acest lucru.

Președintele Vladimir Putin a promis că va contribui la asigurarea securității acestui referendum și că va accepta rezultatul votului. Țările occidentale au transmis deja că nu vor considera valide aceste referendumuri ilegale, informează korrespondent.net.