Patru regiuni ocupate din Ucraina au început votul pentru Referendumul de aderarea la Rusia. Occidentul: „Este un demers nelegitim” 

Patru regiuni ocupate din Ucraina au început votul pentru Referendumul de aderarea la Rusia. Occidentul: „Este un demers nelegitim”  sursa: Twitter

Patru zone din Ucraina ocupate de ruși au deschis secțiile de vot pentru referendumurile condamnate de către Occident ca fiind „nelegitime”. Votul în Luhansk şi Donetk, autoproclamate „republici independente” controlate de separatiștii susținuți de Moscova din 2014, precum și în provinciile Zaporojie şi Herson din sud va continua până pe 27 septembrie.

Patru oficiali proruși din patru regiuni contestate din Ucraina au anunțat că au deschis sediile de vot pentru așa-numite referendumuri cu privire la posibilitatea ca localnicii să aleagă alipirea la Federația Rusă.

Procesele de vot în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporijjia și Herson au fost descrise de către țările occidentale drept o simulare. Mai mult, sunt folosite buletine de vot pe suport de hârtie, deoarece, spun sursele, nu a fost timp să se organizeze procedura prin vot electronic.

Votul la referendumurile din provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au început referendumurile pentru anexarea la Rusia

Patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse derulează, începând de vineri, referendumuri privind anexarea la Rusia, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale. Liderii instalaţi de Rusia au anunţat marţi planuri pentru referendumuri, considerate de Occident o provocare care ar putea duce la escaladarea bruscă a războiului, iar demersul este „nelegitim”. Ucraina şi aliaţii săi au precizat. de asemenea, că nu vor recunoaşte rezultatele votului.

Presa rusă a informat că oficialii electorali vor merge din uşă în uşă cu urne mobile, de vineri până luni. Secţiile de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, 27 septembrie, oficialii invocând motive de securitate. Sute de secţii sunt programate să se deschidă în acea zi, alegătorii putând vota şi în alte regiuni decât cele în care locuiesc.

Moscova a ocupat părţi din regiunile Zaporojie şi Herson în urma invaziei din februarie

Dacă Rusia continuă să revendice pământul ucrainean ca fiind al său, ar putea pretinde că teritoriul său - nu doar armata - este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, comentează BBC, care precizează că acest lucru ar putea provoca o nouă escaladare a războiului.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, printr-un alt aşa-numit referendum care a fost şi el condamnat şi calificat ca ilegitim de comunitatea internaţională. 450 de secţii de vot vor fi deschise pe teritoriul aşa-numitei Republici Populare Doneţk, iar alte 200 pentru cei evacuaţi în Rusia.

În Lugansk, rezidenţii vor putea vota în 461 de secţii de votare, pe întreg teritoriul republicii, precum şi în toate regiunile ruseşti, unde au fost înfiinţate 201 secţii. Autorităţile din regiunea Zaporojie au anunţat deschiderea a 394 de secţii de votare şi a altor 58 în Rusia şi în republicile Lugansk şi Doneţk, precum şi în regiunea Herson.

Peste 1,5 milioane de buletine de vot au fost tipărite în regiunea Doneţk

Peste 500.000 de persoane au fost incluse în registrul electoral în regiunea Zaporojie, conform preşedintelui Comisiei electorale regionale, Galina Katiuşcenko. Comisia similară din Herson aşteaptă la urne 750.000 de votanţi.

Dacă buletinele din Lugansk şi Doneţk vor fi doar în limba rusă, cele din Herson şi Zaporojie vor fi atât în limba rusă, cât şi în limba ucraineană.

Un sondaj telefonic realizat de Institutul Republican pentru Cercetări Politice şi Sociale din Crimeea în intervalul 13-14 septembrie, cu 4.000 de repondenţi, potrivit căruia prezenţa la vot va fi foarte ridicată, 86% dintre cei chestionaţi în Doneţk, 87% dintre cei din Lugansk, 83% dintre cei din Zaporojie şi 72% dintre cei din Herson declarând că vor merge la vot, relatează BBC.