Rusia îl acuză pe Zelenski că „a distrus ţara care i-a fost încredințată”. Zaharova despre „jokerul însângerat” de la Kiev

Rusia îl acuză pe Zelenski că „a distrus ţara care i-a fost încredințată”. Zaharova despre „jokerul însângerat” de la Kiev Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Arhiva EVZ

Autoritățile ruse l-au acuzat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că este responsabil pentru distrugerea țării, o consecință, spun ei, a contraofensivei lansate de Kiev pentru a alunga trupele ruse din orașe precum Harkov.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că preşedintele ucrainean „a distrus ţara care i-a fost încredinţată”.

„Contraofensiva ordonată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a distrus ţara care i-a fost încredinţată”, a scris pe canalul său Telegram purtătoarea de cuvânt oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Mai exact, în postarea distribuită pe canalul ei de Telegram, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse l-a criticat pe șeful statului ucrainean că prin încercările de recucerire ale teritoriilor din Harkov a distrus ţara care i-a fost încredințată.

„Contraofensiva lui Zelenski a avut un efect contraproductiv asupra Ucrainei”, a adăugat aceasta, afirmând că „jokerul însângerat de la Kiev, din pachetul de cărţi de joc al Statelor Unite, a distrus ţara şi poporul care i-au fost încredinţate”, a mai scrie Maria Zakharova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Forțele armate ucrainene desfășoară în ultimele zile o contraofensivă în nord-estul țării, eliberând astfel teritoriul deținut anterior de Rusia. De altfel, Zelenski a avertizat trupele ruse că au opțiunea de a „fugi sau de a se preda”, relatează tass.com.

Referendum în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie

Liderii pro-ruși au anunțat referendumuri pentru 23-27 septembrie în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, care alcătuiesc aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, o zonă de dimensiunea Ungariei. Pe de altă parte, Pentagonul spune că referendumurile organizate de Rusia în estul Ucrainei sunt o „distragere a atenției”.

Ucraina își va continua contraofensiva în ciuda planurilor Rusiei de a organiza „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ucrainene ocupate, spune ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Forțele armate ucrainene au recâștigat controlul asupra satului Bilohorivka în timp ce se pregătesc să recucerească întreaga provincie Lugansk de la ocupanții ruși, a declarat guvernatorul provincial Serghei Gaidai. Satul se află la doar 10 km vest de orașul Lisiansk, care a căzut în mâinile rușilor după săptămâni de lupte aprige în iulie.

Discursul șocant al liderului turc

Recep Tayyip Erdogan a declarat că „Rusia trebuie să returneze din Ucraina teritoriile pe care le-a ocupat dacă dorește o pace durabilă, a spus în urmă cu câteva ore președintele Turciei.

„Dacă se instaurează pacea în Ucraina după returnarea teritoriului, care a fost invadat, va deveni cu adevărat importantă şi durabilă. Acest lucru este tot ceea ce se așteaptă”, a spus Erdogan într-un interviu pentru postul american PBS.