Semnale de alarmă care indică accidentul vascular cerebral. Nu neglijați cele cinci indicii. Fiecare minut contează

Semnale de alarmă care indică accidentul vascular cerebral. Nu neglijați cele cinci indicii. Fiecare minut contează Sursa: EVZ

Un accident vascular cerebral este o urgenţă medicală. Accidentele vasculare cerebrale apar atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. În doar o câteva minute, celulele creierului încep să moară.

În accidentele vasculare cerebrale, timpul în care pacientul ajunge la spital este esenţial. De aceea, recunoaşterea semnelor care indică debutul unei astfel de probleme este vitală.

Pacientul care suferă de un accident vascular cerebral trebuie să ajungă urgent la spital. Esti important ca orice om să ştie semnele care indică un posibil AVC. Acesta apare când un vas de sânge se rupe şi apare hemoragia sau când se înfundă şi provoacă un infarct.

Semnele care îţi spun că faci accident vascular cerebral:

1. Pacientul observă că îi slăbește forţa în unul dintre membre

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Poate avea furnicături sau amorțeli în membrul în care forța i s-a diminuat

3. Pacientul poate prezenta tulburări de vorbire, concretizate în special prin dificultăţi în articularea cuvintelor

4. Se poate observa, în principiu de către cei din jur, o asimetrie facială. Este vorba despre o asimetrie evidentă, instalată brusc, care nu poate fi confundată cu asimetria uşoară pe care o avem cu toţii la nivel feţei. Această asimetrie specifică accidentelor vasculare cerebrale afectează mai mult partea inferioară a feţei, cel mai frecvent semn fiind căderea colţului gurii.

5. Cefalee (durere de cap), ce apare doar în accidentul vascular hemoragic, cel ischemic fiind fără durere. Potrivit neurologului, durerea are intensităţi variabile, de la durere de intensitate variabilă până la durere atroce.

Important: În cazul în care aveți oricare dintre aceste simptome ar trebui să mergeti imediat la un spital pentru a primi tratament de specialitate.  Din momentul în care a început atacul, în maximum două - trei ore pacientul trebuie să fie văzut de un neurolog.

Este bine ca, în cazul în care prezintă astfel de simptome, să nu mai piardă timpul mergând pe la medicul de familie, ci să se ducă direct la Urgenţe.

Să meargă chiar dacă nu sunt siguri de simptomele lor. În cazul accidentelor vasculare este mult mai de dorit o supradiagnosticare, decât lipsa unui astfel de diagnostic, spune Nicolae Bogdan.

Intervalul de timp scurs de la debutul accidentului până la începerea tratamentului depind nu numai şansele de supraviețuire, dar şi gradul de recuperare ulterioară.

În momentul în care un vas de sânge se înfundă, o parte din neuroni sunt complet lipsiți de sânge şi mor. Cei din jurul lor sunt doar inhibaţi funcțional. Dacă bolnavul întârzie foarte mult, tot mai mulţi dintre neuronii inhibaţi intră în categoria neuronilor morţi, potrivit doctorulzile.