Potrivit presei locale, uluitorul fenomen a fost descoperit de profesorul de biologie Karstein Erstad, aflat la schi în zona Bergen . „Am văzut mii de râme pe suprafața zăpezii. Păreau moarte, dar când le-am luat în mână au început să se miște”, a povestit profesorul. Inițial a crezut că râmele au ieșit din pământ la suprafața zăpezii sau s-au târât de pe undeva de prin apropiere, dar apoi a realizat că așa ceva ar fi fost imposibil din moment ce toată zona este acoperită de un strat de zăpadă peste jumătate de metru.

Imediat ce strania întâmplare a fost mediatizată au fost semnalate fenomene identice în diferite locuri de pe teritoriul Norvegiei. Astfel, potrivit ziarului norvegian „The Local”, „ploi” asemănătoare au fost remarcate de localnici din Lindas, Suldal și Femunden, aceasta din urmă fiind situată aproape de granița cu Suedia.

”E foarte straniu, mai ales că fenomenul a fost remarcat în zone fără nicio legătură între ele. Nu știu care ar fi explicația și dacă fenomenul poate fi asociat unor condiții meteorologice speciale”, a declarat profesorul Erstad pentru presa locală.  

Potrivit „The Independent” o explicație găsită în trecut, în cazuri oarecum similare, sugerează că micuțele vietăți ar fi fost luate pe sus de un puternic curent de aer și duse pe o distanță de mai mulți kilometri. Profesorul de biologie spune că s-a documentat și că fenomenul s-ar mai fi produs în Norvegia, în anii 20. Un caz asemănător s-a petrecut în 2011, într-un liceu din Scoția, pe un teren de fotbal care a fost acoperit brusc de râme „căzute din cer”, după cum au declarat la vremea respectivă cadrele didactice și elevii martori ocular ai fenomenului.