Evenimentul Zilei > Social > Situație fără precedent! Primăria Capitalei va avea conturile blocate de luni
Situație fără precedent! Primăria Capitalei va avea conturile blocate de luni

Situație fără precedent! Primăria Capitalei va avea conturile blocate de luni

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a respins, joi, darea în plată a unei suprafeţe de teren de 15.000 de metri pătraţi din Cartierul Francez al Capitalei către afaceristul Costel Constanda în schimbul a 115 milioane de euro. Este suma pe care Municipalitatea o datorează omului de afaceri ca urmare a unei decizii judecătoreşti definitive.

CGMB a respins acest proiect de trei ori până în prezent.

Firea a precizat, în şedinţa CGMB de miercuri, înainte de a se trece la votarea proiectului, că Primăria Capitalei a fost notificată că pe data de 3 august conturile sale vor fi blocate în totalitate. „Nu vom mai putea face plăţi nici pentru domeniul medical, nici pentru domeniul social, nici pentru subvenţii la transportul public, la termoficare şi nici în celelalte domenii de activitate”, a explicat primarul general.

Ea a menţionat că este vorba despre procese care durează de 16 ani.

„Nu este vina mea sau a dumneavoastră, trebuie să plătim 115 milioane de euro avocaţilor, reprezentanţilor familiei Constanda, (…) am fost notificaţi că, dacă nu se acceptă darea în plată, în sensul ca această sumă de 115 milioane de euro să fie transformată într-o suprafaţă de teren din Cartierul Francez, bineînţeles, după toate evaluările ANEVAR, conform legii, practic 15.000 de metri pătraţi în Cartierul Francez, ori dăm toţi banii deodată ori dăm această suprafaţă de teren, dacă nu, pe 3 august, se închid conturile Primăriei Capitalei”, a completat Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

Anul trecut, Satul Francez a revenit la Primăria Capitalei, însă instituția trebuie să-i plătească omului de afaceri Costică Constanda despăgubiri de circa 115 milioane de euro, potrivit unei decizii definitive date de Înalta Curte de Casație și Justiției, în procesul care a durat aproape 10 ani.

Costică Constanda a dat în judecată Primaria Capitalei deoarece Consiliul General nu i-a dat voie să construiască blocuri de cinci etaje în Satul Francez, așa cum se angajase când a recuperat Parcul Bordei, în urma unui schimb de terenuri, fiindcă grupul PSD la acea perioadă a ieșit din sală. PUZ-ul a fost aprobat după demararea procesului, dar Constanda motivează că asta i-a cauzat prejudiciu.

Pentru recuperarea prejudiciului în procesul Constanda, în timpul mandatului Sorin Oprescu, Primăria Capitalei a chemat în garanție toți consilierii generali din perioada 2004-2012, procesul fiind încă pe rol.