Secvențe din viața fără de moarte de la supermarket. România lui Cristoiu
Editura Evenimentul si Capital

Secvențe din viața fără de moarte de la supermarket. România lui Cristoiu

Autor: | | 1 Comentarii | 3400 Vizualizari

Discount. Pe rafturi şi printre rafturi spînzură afişe în culori ţipătoare, aducînd la cunoştinţa publicului cumpărător că între 1 şi 8 martie Complexul acordă un discount de 10% la orice bon care depăşeşte un milion de lei. Mare afacere nu e.

Cîştigi la un milion de lei vechi (100, noi), 10 lei. Pe deasupra, ca să-ţi iei banii trebuie să te prezinţi la un ghişeu de pe culoar, să aştepţi vreo oră fixat într-o coadă uriașă ca o insectă într-un insectar, să completezi un formular preţ de vreun sfert de oră, cu un pix căruia i se termină pasta, şi să suporţi răstirile junei de la ghişeu al cărei căpuşor bălai răsare din cînd în cînd, ca și cum s-ar juca de a v-ați ascunselea, din dosul peretelui de lemn. Cu toate acestea, toată lumea se grăbeşte să profite de discount.

*

Copilului îi vor spune Colgetuța. Culai Parvana şi-a găsit de lucru. Vîrît într-un ambalaj care imită tubul de pastă Colgate trebuie să se plimbe prin hala uriaşă a Supermarketului pentru o reclamă la cunoscutul produs. Campania publicitară se referă însă la chilipirul pe care-l face cumpărătorul luînd un tub de Colgate şi nu – să-i zicem – unul de otravă de șoareci.

Dînd banii pentru un tub de Colgate, clientul sau, mai degrabă, vizitatorul supermarketului ( vin mulți aici, cu toată familia, ca într-un city break), are dreptul la o periuţă de dinţi pe gratis. Pentru a convinge de asta, tubul trebuie să circule alături de Periuţă. Sub Periuţa de dinţi se afla Laura Stoichiţoiu, de 20 de ani. Ca şi Culai, Laura e fericită că şi-a găsit de lucru.

A terminat Liceul teoretic din localitate, împinsă la aşa ceva de părinţi, pentru că ea ar fi vrut să se facă vînzătoare la Cosmetice. Ce viaţă! Înăuntru miroase frumos a doamne din Lumea înaltă! Tu, vînzătoare, trebuie să fii tot timpul fardată, manichiurată, aranjată şi veselă. Clientele sînt femei din lumea bună. Fardate, depilate şi bine dispuse.

Cine dracu’ intră supărată să-şi ia un parfum? Dar și jobul de la supermarket, găsit de o mătușă, îi place. Te plimbi de colo pînă colo prin hală fără să faci altceva decît să te rotești într-o parte și-ntr-alta. Periuţa de dinți interpretată de Laura are vreo doi metri.

Pe cele două găuri pentru ochi, ea îi vede pe toţi, fără ca aceştia s-o vadă. Pasta de dinți și periuța alcătuiesc în viața fiecărui european un cuplu nedespărțit. Nu poți folosi peria dacă n-ai pastă și pasta nu ți-o poți da pe dinți cu deștu. Pentru că tubul şi pasta trebuie să fie mereu împreună şi, din cînd în cînd, să se ţină de mînă drăgăstos, cei doi s-au apropiat sufleteşte şi fiziceşte. Au sfîrşit prin a se căsători. Copilului, deja pe drum, îi vor spune Colgetuţa, deoarece ştiu deja ca va fi o fetiţă.

*

Burebista. Federaţia Naţională a Vinului din Franţa a deschis în Supermaket ditamai sectorul dedicat licorii franţuzeşti. Un tînăr funcţionar al Ministerului de Externe de la Paris se străduie să-i lămurească pe cei interesaţi într-o românească stricată. Ori de cît ori reuşeşte să pronunţe corect o vorbă de a noastră franţuzul se topeşte de încîntare. Unii dintre cei veniţi să cumpere de-ale gurii ocolesc Sectorul în chip ostentativ. E forma lor de protest faţă de invazia vinurilor străine în România care cultivă viţa-de-vie de pe vremea lui Burebista.

- Burebista a scos viţa-de-vie nu a cultivat-o! simte nevoia să intervină în discuţie, fără să i-o fi cerut nimeni, un tînăr uscăţiv, cu pantofi gen bot de ştiucă. Susţinătorii tezei cu Burebista îl privesc lung, neştiind dacă să-i ardă o scatoalcă sau pur şi simplu să nu-l ia în seamă. Ajung în cele din urmă la concluzia că trebuie să-l bage-n mă-sa fără să i-o spună, totuşi, în faţă.

*

Jacheta. Printre rafturi şi pe aleea centrală, circulă într-o parte şi-n alta cărucioare împinse de bărbaţi cu aerul că se opintesc. Puradeii profită din plin de şansa unui transport gratuit. Într-un cărucior special conceput pentru cei veniţi la cumpărături cu odraslele, o fetiţă învîrte volanul de jucărie, plîngînd de mama focului din motive doar de ea știute.

Şiruri de cumpărători trec prin faţa casieriţelor, moarte de oboseală. O tînără şi-a pus pe ea, cu etichetă cu tot, jacheta luată de la Promoţii. La casă se dezbracă pentru ca lucrătoarea din spatele aparatului de marcat să-i poată citi codul. Un cuplu tînăr a venit la supermarket să-i cumpere rechizite copilului care intră în clasa întîi.

Stau amîndoi de o jumătate de ceas lîngă casă, dincolo de bariera păzită de un grăsan cu bocanci de schior siberian, aşteptînd să li se soluţioneze problema. Casieriţa n-a găsit codul la radiera pe care cei doi vor s-o cumpere. Au venit pînă acum, vîslind pe patine pe rotile, mai multe june angajate ale magazinului, aducînd şi ducînd înapoi cîte o radieră. De fiecare dată, fără cod.

*

Vampă. Din hardughia care e Supermarketul iese o tipă ţinînd în mîini, ca pe capul plin de sînge al lui Ioan Botezătorul, o legătură de ridichi. E în blugi strînşi pe fese pînă la sugrumare, tricou mulat pe corp, să exagereze sînii, gen buricul gol. De pe bucile blugilor te fixează doi ochi de vampă, astfel desenaţi încît să arunce văpăi.

*

Păcătuire. Un control amplu și riguros, cerut de Patriarhie şi desfăşurat de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului a descoperit carne în mîncărurile de post prezentate astfel în cîteva supermarketuri din Marele Oraş: ştrudelul de mere, orezul fiert şi coliva de pomenire a morţilor. Un Comunicat al Patriarhiei îi linişteşte pe cei care au mîncat carne în post fără s-o știe. Potrivit uneia dintre Epistolele Apostului Pavel, se cheamă că păcătuieşti doar cînd faci asta conştient.

*

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate