Evenimentul Zilei > Social > Secretul pentru cel mai bun cozonac de Crăciun. Ingredientul de care trebuie să țină cont gospodinele
Secretul pentru cel mai bun cozonac de Crăciun. Ingredientul de care trebuie să țină cont gospodinele

Secretul pentru cel mai bun cozonac de Crăciun. Ingredientul de care trebuie să țină cont gospodinele

La fiecare mare sărbătoare, gospodinele se întrec să facă cele mai bune prăjituri și cei mai buni cozonaci, iar pentru asta trebuie să avem în vedere ce tip de făină albă folosim.

Pentru un cozonac bine făcut, care să-ți lase gura apa, este bine de știut că avem nevoie de cea mai bună făină albă. Marii cofetari spun că în făină stă secretul cozonacului bine crescut și pufos. Iar pentru asta ar fi bine să facem diferența între făina de două sau trei nule.

Este greu de ales din atâtea oferte din magazine! Totuși, gospodinele știu care este cea mai bună făină pentru cozonaci și prăjituri.

De Crăciun, se mănâncă, de regulă, 10 milioane de cozonaci, spun patronatele din panificație. Cam opt milioane din comerţ, adică gata făcuţi, iar două milioane de cozonaci vor fi frământaţi şi copţi de gospodine în propriile bucătării.
Care este cea mai bună făină pentru cozonaci

Este foarte important să alegi făina potrivită pentru cozonaci sau prăjituri, cu atât mai mult dacă faina este din import. Care este diferența între făina 00 și 000? În primul rând trebuie să ne uităm după cifre și numere: 000, 480, 550, 650. Aceste cifre indică gradul de rafinare al făinii, se arată într-un articol de profil publicat de retetesivedete.ro.

Făina de trei nule, cu indicativul 000 este mai fină, mai albă și mai ușoară, ideală pentru cozonaci. Acest tip de făină este excelentă pentru aluaturi pufoase și ușoare de patiserie

Făina 650 este mai puțin fină, mai închisă la culoare și are mai mult gluten. De asemenea, este ideală pentrualuaturi elastice care au nevoie de dospire: pâine, pizza, focaccia.

În comerț mai există făina 480 (sau 450) este făină fină, folosită tot în patiserie sau făina 550 care este mai dură, bună pentru aproape orice aluat: de la cele de prăjituri, biscuiți, brioșe, până la cele de pâine și chiar și în produse de patiserie cum sunt aluaturile de tarte, foi de placintă, croissante.

Secrete din bucătărie pentru cozonaci

Un alt secret pentru un cozonac de nota zece stă în tehnica pregătirii aluatului. Toate ingredientele trebuie să fie de cea mai bună calitate. Făina trebuie să fie superioară, fină și pufoasă. În bucătărie trebuie să fie foarte cald. Dacă se răcește coca, nu mai crește.
Coca trebuie să fie galben-aurie. Foarte important este frământatul: coca trebuie bătută mult, ruptă și reframântată. De asemenea trebuie respectată rețeta cu sfințenie și să fie folosite cantitățile stabile. Umplutura poate fi foarte diferită: cu bezea, nucă de foarte bună calitate, rahat, stafide, ciocolată și chiar și vișine.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.