Cea mai bună și ușoară rețetă de cozonaci cu nucă și cacao. Îți lasă gura apă

Cea mai bună și ușoară rețetă de cozonaci cu nucă și cacao. Îți lasă gura apă

Dintre toate rețetele, cozonacii necesită cea mai multă îndemânare și pricepere în bucătărie. că să îți iasă cozonaci pufoși și gustoși, trebuie să urmezi toți pașii rețetei cu cât mai multă precizie.

Că să obții cei mai buni cozonaci, maeștrii cofetari spun că ai nevoie de experiență. Din fericire, rețeta de mai jos o poate prepară orice gospodină chiar dacă nu are experiență.

Ingrediente necesare pentru aluat:

1 kg făină

Ne puteți urmări și pe Google News

50 g drojdie proaspătă

500 ml lapte

100 g unt

250 g zahăr

5 gălbenușuri

un praf de sare

coajă rasă de lămâie și portocală

1 baton vanilie

Pentru umplutură din cozonaci vă trebuiesc următoarele ingrediente:

300 g miez de nucă măcinată

5 albușuri

100 g zahăr

3 linguri de cacao

1 praf de sare

esență de rom (opțional)

Prima dată se cerne făina de 3 ori. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora înainte de folosire. Încălzim laptele într-un vas peste care adăugăm coajă de lămâie și portocală și cele 2 plicuri de zahăr vanilat și amestecăm bine. Separăm gălbenușurile, le frecăm cu cele 250 g de zahăr până ce acesta se topește. Pregătim maiaua.

Drojdia o amestecăm cu o linguriță de zahăr până când se omogenizează, adăugăm 3 linguri de lapte călduț și o lingură de făină, apoi amestecăm puțin. Făina o punem într-un vas mare, iar în mijlocul ei facem un cuibușor în care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Când maiaua și-a dublat volumul, adăugăm un praf de sare, laptele călduț și gălbenușurile frecate cu zahăr.

În continuare, va trebui să va înarmați cu multă răbdare, pentru că succesul unui cozonac bine crescut și foarte pufos constă în frământat. Aluatul se frământă cu pumnii și cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul frământării, ne ungem cu unt pe mâini, astfel se încorporează untul în aluat foarte bine. Aluatul se acoperă și se pune la dospit lângă aragaz sau o sursă de căldură timp de o ora.

Este foarte important că în încăperea în care se păstrează aluatul să fie cald tot timpul, astfel aluatul va crește foarte frumos. Cât crește aluatul, facem compoziția. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, peste care adăugăm treptat 100 g zahăr.

Peste nuca măcinată adăugăm 2 linguri de cacao, o linguriță de esență de rom și albușurile spumă. Se amestecă ușor, ca să își păstreze consistența pufoasă. După ce aluatul a crescut, îl împărțim în 4 porții egale. Pe masa de lucru presăram puțină făină.

Fiecare porție se întinde cu ajutorul unui sucitor, până când diametrul foii este cât formă de cozonac. Peste fiecare foaie întinsă, adăugăm câte un sfert din compoziție, care se distribuie uniform pe toată suprafață foii. Foile se rulează și se împletesc două câte două.

În formă de cozonac punem hârtie pentru copt, pe care o ungem puțin cu ulei. Punem cozonacii în forme și îi lăsăm la crescut până ce își dublează volumul, în aceeași începere încălzită. După ce au crescut, îi ungem cu 1 ou bătut cu 1 linguriță zahăr. Apoi, îi dăm la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora. În primele 20 de minute evitați deschiderea cuptorului. Se verifică cozonacii cu un bețișor de grătar sau cu o scobitoare.

Se scot, se stropesc cu puțină apă și punem peste ei 2-3 prosoape de bucătărie, preferabil din bumbac și se lasă la răcit.