Evenimentul Zilei > EVZ Special > Marele SECRET al lui Stephen King. Cine este copilul din The Shining?
Marele SECRET al lui Stephen King. Cine este copilul din The Shining?

Marele SECRET al lui Stephen King. Cine este copilul din The Shining?

Orice mare scriitor își are în biografie misterele sale. Marea taină a lui Stephen King se numește Joe Hill, iar povestea începe în îndepărtata Suedie.

La moartea părinților, Joe Hill (pe numele său adevărat Joel Haaglund), părăsește Suedia pentru a merge să muncească în Statele Unite. Mai întâi muncitor, apoi miner, imigrantul ajunge curând un activist sindical înflăcărat.

Militantismul îl face să-și piardă slujba. Atunci începe să străbată țara cu vioara și chitara sa, în căutarea muncitorilor pe care încearcă să-i convingă să intre în sindicat. Va sfârși ucis cu trei gloanțe în piept, în Utah, în anul 1915.

În 1972, un băiețel vede lumina zilei în statul Maine. Părinții lui, socialiști convinși, îl consideră pe Joe Hill ca un erou progresist, și îi pun micuțului lor numele acestuia.

La 12 ani, micul Joe scrie în fiecare zi. Nu un jurnal personal, ci povestiri științifico-fantastice. La 16 ani, își petrece toate verile scriind și rescriind la manuscrisele care încep să se aduce.

Când împlinește 25 de ani, i se publică o nuvelă într-o revistă literară. Apoi a doua, a treia, fără a se opri. Primește bursa Ray Bradbury, ca și o sumedenie de premii.

În 2006, semnează primul său roman la Harper Collins.

La redacția revistei Variety, doi ziariști pregătesc un articol despre scriitor. În căutările lor dau și peste unele zvonuri de pe internet. Se vorbește despre o asemănare fizică tulburătoare, de coincidențe, despre un epigraf la un roman.

Ziariștii fac cercetări și descoperă că Joe Hill este de fapt pseudonimul literar al lui Joe Hillstrom King, fiul scritorului Stephen King, superstarul literaturii horror.

Joe va mărturisi:

„Când eram adolescent aveam o mare neîncredere în forțele mele. Odată, un amic mi-a spus că ar fi o greșeală uriașă să scriu, pentru că nu voi ieși niciodată din umbra tatălui meu. Trebuia să fiu sigur că dacă cineva îmi cumpără creațiile, o face pentru că sunt bune, nu datorită tatălui meu.”


O alegere pe care tatăl nu putea decât să o aprobe, scrie Slate. El însuși își verificase talentul literar în spatele unui pseudonim (Richard Bachman).

Însă fiul a mers și mai departe, ascunzându-și adevărata identitate propriului agent literar și editorului său. El va explica pentru Daily Mail:

„Din momentul în care crezi că ești îndreptățit să fii citit, ești pierdut. Trebuie să meriți asta. În fiecare paragraf. Contează prea puțin cine ești.”

Când micul Joe se întorcea de la școală, îl găsea pe tatăl lui la birou, scriind, și pe mama sa, și ea romancieră, Tabitha King, scriind la biroul ei, așa că scrisul i s-a părut cea mai firească ocupație din lume.

La sfârșit de săptămână, părinții lui Joe, fratele său Owen, sora sa Naomi și el însuși se strângeau în salon sau pe terasa casei pentru a discuta despre scris.

La apariția cărții The Shining, Stephen King o dedica „lui Joe Hill King, care continuă să strălucească”. În momentul în care adevărul a fost dat în vileag, cei doi bărbați nu au ezitat să facă o mulțime de referințe unul la adresa operei celuilalt.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: