Evenimentul Zilei > Actualitate > Secretele culinare ale liderilor planetei
Secretele culinare ale liderilor planetei

Secretele culinare ale liderilor planetei

Putin are la Kremlin un medic care îi testează mâncarea, ca să nu fi e otrăvit, Obama urăşte sfecla, iar la Elysee, fostul preşedinte Sarkozy nu suferea brânza în meniu

Preferinţele culinare ale preşedinţilor, capetelor încoronate, premierilor sau invitaţilor lor sunt ştiute până în cel mai mic detaliu doar de ei: bucătarii-şefi de la Casa Albă, Kremlin, Palatul Buckingham sau Elysee. Selectul "club des chefs des chefs", care reuneşte 27 de bucătari-şefi ai celor mai importanţi preşedinţi, şefi de guvern şi monarhi, s-a întrunit la Paris, la un summit "diplomatic gastronomic", unde au dezvăluit o parte dintre secretele muncii lor.
Aşa s-a aflat că la Kremlin se păstrează şi acum tradiţia din epoca ţarilor, ca mâncarea să fie testată de altcineva, pentru a elimina riscul otrăvirii.
Fobiile preşedinţilor
"Există încă oameni care gustă alimentele, dar doar la Kremlin, unde un medic verifică fiecare fel de mâncare al preşedintelui Vladimir Putin, alături de bucătar", spune Gilles Bragard, fondatorul clubului. Şi unii preşedinţi americani au fobii similare, cerând insistent ca mâncarea cere le este servită să fie "verificată pentru a vedea dacă este sigură", continuă Bragard. Un exemplu este ex-preşedintele George W.Bush, care în timpul călătoriilor sale la Londra dispunea de agenţi FBI, care testau fiecare fel de mâncare ce îi era servit. Anton Mosimann, bucătarul şef al familiei regale a Marii Britanii, a povestit cum fostul premier Margaret Thatcher era încântată de friptura de viţel servită la Downing Street, dar se plângea că este "foarte scumpă". Aflat în slujba Palatului Elysee de peste 4 decenii, Bernard Vaussion dezvăluie că actualul preşedinte, Francois Hollande, urăşte anghinarea şi se dă în vânt după peşte. Predecesorul său, Nicolas Sarkozy, nu putea trăi fără ciocolată, dar a interzis brânzeturile. Interdicţia a fost ridicată după plecarea sa. Bucătarul şef de la Casa Albă a fost mai zgârcit cu mărturisirile, vorbind despre preferinţele familiei Obama pentru legume şi fructe. Preşedintele SUA detestă însă sfecla roşie.
"Există încă oameni care testează alimentele, dar doar la Kremlin, unde un medic verifi că fi ecare fel de mâncare al lui Putin, alături de bucătar"
GILLES BRAGARD
Barack Obama este mare consumator de fructe şi legume
FOTO: HEPTA