Cel mai cunoscut terorist al României, Omar Hayssam a cerut clemență în fața judecătorilor pentru a fi scos de sub regimul de maximă siguranță.

În cei șase ani de când se află după gratii, conduita acestuia nu i-a convins pe magistrați, așa că au decis să îl mai țină un an ”în așteptare”, cu obligația de a participa la activități educaționale, scrie Cancan.

Omar Hayssam a fost condamnat la 24 de ani și 4 luni de închisoare în dosarul răpirii jurnaliștilor în Irak, eveniment care a avut loc în 2005, și cu siguranță nimeni nu-l va uita niciodată. Acesta se află după gratii din 2013, în regim de maximă siguranță, la Penitenciarul Mărgineni, însă nici măcar așa nu poate sta departe de probleme.

Motivele care i-au determinat pe magistrați să-i respingă această doleanță:

„Se va reține și faptul, că în perioada analizată, respectiv de la ultima analiză din punct de vedere al regimului de executare din 24.07.2018, petentul condamnat nu a mai fost recompensat.

De asemenea, din raportul comisiei instanța reține că petentul condamnat nu a atins obiectivele prevăzute în planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică, fiindu-i recomandat program de asistență socială și intervenție educațională (activități educaționale- concursuri tematice).

Cu privire la termenul de reanalizare, se constată că, petentul urmează a fi reanalizat în comisia prevăzută de art. 32 , la data de 21.01.2020 , termen apreciat de instanță corespunzător situației descrise anterior, analiza făcându-se tot prin raportare la disp. art. 40 alin. 5 din lege”, se arată în decizia judecătorilor.

În încheiere, magistrații reamintesc acuzațiile foarte grave aduse lui Omar Hayssam: ”Condamnatul a inițiat constituirea unei asocieri în scopul săvârșirii de acte de terorism și în baza unei înțelegeri prealabile cu gruparea teroristă a hotărât lipsirea de libertate, prin răpire, a 3 jurnaliști români în vederea obținerii unui folos material sau a unui alt avantaj. În cadrul planului infracțional, condamnatul intenționa să procedeze la răpirea jurnaliștilor pentru a putea ulterior să pozeze în salvator al acestora”.

Te-ar putea interesa și: