Evenimentul Zilei > Politica > Secrete de stat ies la iveală din arhiva Ministerului de Externe
Secrete de stat ies la iveală din arhiva Ministerului de Externe

Secrete de stat ies la iveală din arhiva Ministerului de Externe

Guvernul României va adopta, astăzi, o Hotărâre prin care o serie de documente elaborate înainte de 31 decembrie 1989 vor fi desecretizate. Aflate, în prezent, în arhiva Ministerului Afacerilor Externe, documentele declasificate vor putea fi consultate în baza Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996, republicată.

Potrivit articolului 28, din Legea Arhivelor Naționale, orice cetățean român sau străin poate consulta documente din Fondul Arhivistic Național al României. Singura condiție este să fi trecut 30 de ani de la elaborarea lor. În caz contrar, cercetarea se poate face numai cu acordul conducerii unității creatoare sau deținătoare.

Executivul face referire în HG inclusive la articolul 30 din Legea Arhivelor Naționale, articol ce se referă la fișiere care țin de interesul național sau care pot leza prin publicarea lor drepturi și libertăți individuale. Printre fișierele la care ne putem aștepta, conform anexei nr. 6 din Legea Arhivelor Naționale, se numără documente medicale, registre de stare civilă, dosare personale, documente privind viața privată a unei persoane, dosare referitoare la siguranța națională, documente privind afaceri criminale sau privind politica externă, informații privind societățile cu capital privat, documente fiscale sau documente cu valoare juridică.

După ce hotărârea de Guvern va intra în vigoare, în termen de 60 de zile, Ministerul Afacerilor Externe va publica lista persoanelor juridice de drept public sau privat care au elaborat documente secrete înainte de 31 decembrie 1989.

Contactate, ambele instituții, Ministerul de Externe și Guvernul, nu au putut preciza care categorii de documente clasificate sunt avute în vedere.