Evenimentul Zilei > Actualitate > Secretariatul de Stat pentru Culte, precizări despre profesorii de Religie
Secretariatul de Stat pentru Culte, precizări despre profesorii de Religie

Secretariatul de Stat pentru Culte, precizări despre profesorii de Religie

Secretariatul de Stat pentru Culte a făcut, miercuri, în urma unor informații apărute în spațiul public, o serie de precizări despre profesorii de Religie și sporurile pe care acestea le-ar primi.

Precizări despre profesorii de Religie. Secretariatul de Stat pentru Culte a anunțat, miercuri, printr-un comunicat, că personalul clerical angajat în învăţământul public este salarizat în conformitate cu grilele personalului didactic din aceste unităţi.

Profesorii de religie nu beneficiază de sporuri suplimentare faţă de această categorie, a mai precizat Secretariatul de Stat pentru Culte.

Precizări despre profesorii de Religie

Precizările oficialilor vin în urma unor articole apărute în presă. Potrivit acestora, preoţii care predau Religia în şcoli pot avea sporuri de până la 80%.

Comunicatului arată că presupusele „sporuri” reprezintă, de fapt, contribuţia statului la salarizarea personalului clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult aparţinând cultelor religioase şi nu în cadrul unităţilor de învăţământ public.

„Statul român sprijină salarizarea personalului clerical prin acordarea de contribuţii. Distribuţia contribuţiilor acordate de stat pentru personalul clerical o realizează exclusiv unitatea centrală de cult care este angajatorul  personalului clerical.

Precizări despre personalul clerical

Personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult beneficiază de sprijinul statului la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor.

Doar 30% din personalul clerical care primeşte contribuţie de la bugetul de stat poate primi 80% din salariul unui cadru didactic din învăţământul preuniversitar de stat dacă îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult cu venituri reduse”, a explicat Secretariatul de Stat pentru Culte.

„Numărul de contribuţii la salarizarea personalului clerical este menţionat în Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Anexa nr. I, Capitolul III – Culte) şi nu tot personalul clerical aparţinând cultelor religioase beneficiază de sprijin la salarizare”, se mai arată în documentul citat.

„Personalul clerical care are norma de bază în învăţământul public nu poate beneficia de contribuţie la salarizare pentru postul de preot din partea Secretariatului de Stat pentru Culte”, se încheie comunicatul.