Deputatul Sebastian Ghiţă s-a prezentat, ieri, la sediul Parchetului General, pentru a depune un autodenunţ în care susţine că el şi mai mulţi demnitari ai statului român au falsificat şi măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat. „Eu și alți demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruța Kovesi pentru că, în acel moment, cu toții credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă, la intrarea în sediul Parchetului General. „Acea Comisie nu s-a întrunit niciodată. Am luat decizia ca acel raport tehnic să-l schimbăm. Laura Kovesi avea cunoştinţă de ceea ce am făcut noi”, a mai spus Ghiţă. Întrebat dacă și Ponta a contribuit la acel raport, Sebastian Ghiță a declarat: „Nu știu ce o să declare domnul Ponta. O să le spună dânsulprocurorilor.” La rândul său, Victor Ponta a declarat pentru Antena 3: „Dacă mă cheamă în cadrul unei anchete, voi spune tot ce știu.” Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că autodenunţul lui Sebastian Ghiţă „este, cel mai probabil, cauzat de campania electorală”.

Băsescu a confirmat

În schimb, fostul preşedinte al României a declarat că a aflat în 2014 despre faptul că şefa DNA a plagiat: „Cei implicați sunt: Ghiță, Mihnea Costoiu, cu știința domnului prim-ministru, Victor Ponta. Dacă aș fi zis, nu m-ar fi crezut nimeni.(…) Presiune extraordinară a făcut generalul Coldea. A făcut presiune pentru că, dacă vă uitați, și Ponta avea un plagiat. Am aflat după ce am nominalizat-o pe Kovesi. În 2014 eu am declanșat povestea cu plagiatul lui Ponta. În condițiile astea s-au făcut frați: și Coldea și Kovesi și-au mușamalizat propriile plagiate. Ponta și Kovesi sunt frați în falisificare. Kovesi a sunat un înalt demnitar și i-a spus că dacă reia problema plagiatului ei, îi arestează pe toți cei care știu ceva. Acest lucru s-a întâmplat în 2016. Mihnea Costoiu a scris raportul de neplagiat”.

Reacția șefei DNA

„În situaţia în care este depusă o sesizare de orice natura (denunţ, autodenunţ, plângere), este obligaţia procurorilor să verifice şi să clarifice toate aspectele sesizate şi să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate CSM care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor. Mai mult decât atât, în raport cu luările de poziţie anterioare ale lui Ghiță Sebastian Aurelian, în care a făcut alegaţii cu privire la investigaţiile penale desfăşurate de procurori, DNA a sesizat, în acest an, atât pe Procurorul general cât şi CSM.