Evenimentul Zilei > Justitie > Sebastian Ghiţă este cercetat pentru noi fapte penale
Sebastian Ghiţă este cercetat pentru noi fapte penale

Sebastian Ghiţă este cercetat pentru noi fapte penale

Deputatul Sebastian Ghiţă, urmărit penal în dosarul Herţanu, este cercetat de procurorii DNA Ploieşti pentru noi fapte de corupţie, iar anchetatorii au dispus extinderea cercetărilor faţă de acesta.

Conform unor surse judiciare citate de Agerpres, Sebastian Ghiţă va veni la sediul DNA Ploieşti, unde anchetatorii îi vor comunica decizia de extindere a cercetărilor faţă de el pentru noi fapte penale, care au fost comise atât în perioada în care acesta a fost parlamentar cât şi înainte de alegerea sa ca deputat, ca urmare a unor probe care apar la dosar, anchetatorii urmând să dispună totodată şi extinderea sechestrului pe averea parlamentarului.

Deputatul Sebastian Ghiţă este urmărit penal sub control judiciar în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, el fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Pe 18 iunie, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins o plângere depusă de Sebastian Ghiţă, prin care acesta solicita să fie scos de sub control judiciar.

Pe 16 iunie, Sebastian Ghiţă fusese chemat la DNA Ploieşti, unde procurorii l-au anunţat că au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar dispusă faţă de el, în dosarul în care este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

DNA susţine că, în perioada 2011 – 2015, Iulian Herţanu – administrator de drept şi, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al CVR Asfalt Construct Group SRL, Vladimir Ciorbă – administrator/ asociat la CVR Asfalt Construct Group SRL şi CVR Activities Group SRL Bucureşti şi SC Gefam Pro SRL şi Mihail Coman – administrator/ asociat la SC Indserv SRL Ploieşti şi SC Indserv Proiect SRL Ploieşti şi angajat al SC Hidro Prahova SA (în calitate de consilier al directorului general) au constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene şi însuşirii nelegale a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană.

De asemenea, aceştia ar fi urmărit sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

Contractul având ca obiect "Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic a fost atribuit de către SC Hidro Prahova SA Ploieşti (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) Asocierii SC Grossman Engineering Group SRL – SC Euro Construct Trading 98 SRL, contract semnat la data de 13 ianuarie 2012.

Sebastian Ghiţă este acuzat că a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale) la nivelul unor funcţionari ai SC Hidro Prahova SA şi a exercitat intervenţii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru a determina atribuirea nelegală a contractului către Asocierea Grossman – Euro Construct.