Evenimentul Zilei > Actualitate > Se va face a treia doză de vaccin în România? Andrei Baciu, despre cine va lua această decizie
Se va face a treia doză de vaccin în România? Andrei Baciu, despre cine va lua această decizie

Se va face a treia doză de vaccin în România? Andrei Baciu, despre cine va lua această decizie

Andrei Baciu a vorbit despre necesitatea a celei de a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului în România şi despre deciziile care se vor lua la nivel european în această privinţă.

Andrei Baciu a anunțat într-o intervenție telefonică la România Tv că o decizie privind a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului va fi luată la nivel european. Decretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat că „Încep şedinţele de lucru pe această temă”.

Totodată secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a vorbit şi despre necesitatea unei noi doze de vaccin împotriva coronavirusului.

Andrei Baciu, despre a treia doză de vaccin împotriva coronavorusului

În opinia sa, a treia doză de vaccin aduce o protecţie suplimentară pentru perioada următoare. Mai mult, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a explicat că există dovezi științifice solide privind a administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva coronavirusului.

OMS, anunțul momentului: „Nu este nevoie acum de a treia doză de vaccin. Să aşteptăm ca ştiinţa să ne spună când sunt necesare rapelurile”

„Exista dovezi stiintifice solide care prezintă beneficiile unui rapel, însă trebuie luată o decizie şi din punct de vedere administrativ şi trebuie luată la nivel european. Săptămâna viitoare încep ședințele de lucru pe aceasta temă la nivelul Agenției Europene a Medicamentului şi aduce în discuţie inclusiv această viitoare posibilitate de administrare a celei de-a treia doze, care să vină cu avantaje imunologice semnificative. Practic, această a treia doză de vaccin este un un supliment de imunizare care vine sa ne aducă o protecție suplimentara pentru perioada următoare”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ce spune OMS cu privire la a treia doză de vaccin

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat în timpul unei vizite la Budapesta că doza suplimentară de vaccin anti-Covid ar trebui amânată ca prioritate şi ar trebui oferită pentru creşterea ratelor de imunizare în ţările unde doar 1 -2 % din populaţie a fost vaccinată.

”Datele disponibile arată clar că protecţia împotriva infectării cu SARS-CoV-2 începe să scadă pe măsura trecerii timpului după primele doze de vaccin”⁣, explică în anunţul lor principalii responsabili sanitari americani, printre care se numără directoarea Centrelor de prevenire şi combatere a bolilor (CDC), Rochelle Walensky, şi directoarea interimară a FDA, Janet Woodcock.