Evenimentul ZileiEconomieSe modifică regulile fondurilor de pensii private din România

Se modifică regulile fondurilor de pensii private din România

Se modifică regulile fondurilor de pensii private din România
Decizia vine după scandalul Wirecard Germania. ASF doreşte raportare trimestrială, nu semestrială cu privire la transparența fondurilor de pensii private din România.

Administratorii de fonduri private sunt obligaţi să publice pe site-urile proprii activităţile de investiţii

Aşadar, potrivit proiectului, administratorul va publica pe pagina proprie de internet rata de rentabilitate a fondului de pensii privat pe care îl administrează. Regula e valabilă atât pentru forma anualizată, cât şi pentru o perioadă de 24 de luni, în a patra zi lucrătoare de la efectuarea calculului.

În prezent, prin prevederile normei, administratorii de fonduri de pensii administrate în regim privat au obligația de a publica pe pagina proprie de internet, pentru fondul de pensii, structura portofoliului de investiții prevăzută în cadrul anexei nr. 12. Aceasta trebuie să fie detaliată, pentru fiecare instrument financiar și pentru fiecare emitent, semestrial, pentru data de 30 iunie și pentru data de 31 decembrie. Pentru creșterea transparenței în ceea ce privește modul de investire a activelor fondurilor de pensii administrate privat se impune modificarea frecvenței de publicare pe pagina de internet a administratorilor a anexei nr. 12, detaliată, pentru fiecare instrument financiar și pentru fiecare emitent, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Măsura este, însă, introdusă și pe fondul scandalului falimentului procesatorului de plăți electronice Wirecard (Germania), ale cărui acțiuni s-au aflat pentru o perioadă în portofoliul NN Pensii Private. NN Pensii Private este liderul pieței de profil. Situația vizează și SIF Transilvania, scriu cei de la profit.ro.

La râdul său, Comisia va fi obligată sa calculeze lunar, în ultima zi lucrătoare a lunii, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuării calculului:

  • rata de rentabilitate a fiecărui fond de pensii administrat privat, pentru perioada de 24 de luni;
  • rata de rentabilitate anualizată;
  • rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat;
  • rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor de pensii administrate privat.
  • Iar toate aceste date trebuie publicate pe pagina proprie de internet a CSSPP în a treia zi lucrătoare de la data efectuării calculului se mai arată în comunicat.

Accesează: