Evenimentul Zilei > International > Gigant de audit financiar, băgat până-n gât în scandalul Wirecard! Se anunță un proces istoric
Gigant de audit financiar, băgat până-n gât în scandalul Wirecard! Se anunță un proces istoric

Gigant de audit financiar, băgat până-n gât în scandalul Wirecard! Se anunță un proces istoric

Compania de audit financiar Ernst & Young devine noua „vedetă” a scandalului legat de firma de plăți germane Wirecard, intrată recent în faliment.

Primele plângeri au fost lansate deja împotriva Ernst & Young, ca urmare a falimentului răsunător al Wirecard. Ernst & Young, care certifică din 2009 conturile grupului Wirecard, i se reproşează faptul că nu a informat publicul mai devreme despre existenţa unor probleme la Wirecard.

Bănuită că şi-a umflat conturile cu fonduri fictive din Filipine, firma de plăţi online Wirecard, o companie germană cu 6.000 de salariaţi, a decis joi să se plaseze în insolvenţă. Guvernul german a denunţat „un scandal fără echivalent în sectorul financiar” şi a anunţat o înăsprire a controalelor în acest sector puţin supravegheat.

Nimeni, nici auditorii şi nici organismul care supervizează sectorul financiar german (Bafin) nu a putut preveni falimentul Wirecard.

Cu toate acestea, începând din 2015 în presă circulau zvonuri referitoare la existenţa unor nereguli în modelul economic al Wirecard. La începutul lui 2019 cotidianul Financial Times a publicat o anchetă privind suspiciuni de fraudă în Asia la Wirecard, fără consecinţe însă.

Ernst & Young a omis să verifice sume fabuloase

Săptămâna aceasta, Financial Times a acuzat Ernst & Young că nu şi-a făcut treaba în mod serios cu privire la Wirecard. Potrivit cotidianului britanic, Ernst & Young a omis să solicite informaţii bancare cruciale de la o bancă din Singapore, unde Wirecard susţinea că deţine până la un miliard de euro în numerar. Aceasta deşi solicitarea acestor informaţii face parte în mod normal dintr-o procedură de audit.

Asociaţia de acţionari germani SdK a depus o plângere penală împotriva a doi auditori actuali şi a unui fost auditor de la subsidiara din Germania a Ernst & Young. Verificarea depozitelor bancare „este una din sarcinile cele mai facile” pentru un auditor contabil şi se face conform „unei proceduri foarte bine reglementată” acuză SdK.

La rândul său, firma de avocatură Schirp & Partner din Berlin a demarat la începutul lunii iunie o acţiune în justiţie care vizează Ernst & Young. Potrivit avocaţilor, Ernst & Young nu ar fi putut certifica conturile Wirecard timp de mai mulţi ani „fără o încălcare a obligaţiilor de control ale unui auditor”.

În condiţiile în care acţiunile Wirecard s-au prăbuşit cu 98% în ultimele zece zile, deţinătorii de acţiuni la firma germană de plăţi online sunt invitaţi de cabinetul de avocatură Schirp & Partner să se alăture unei acţiuni colective în justiţie care să vizeze Ernst & Young.

În afara Germaniei, asociaţia investitorilor olandezi European Investors (VEB) a invitat Ernst & Young să încheie un acord amiabil, în lipsa căruia ameninţă şi ea cu acţiuni în justiţie, susţine cotidianul german Handelsblatt.

S-au dat singuri de gol

Firma de audit Ernst & Young, care a refuzat să certifice bilanţul Wirecard pentru 2019, a recunoscut că au existat „indicii clare cu privire la o fraudă de mare amploare, care implicau mai multe părţi din întreaga lume şi diverse instituţii”, iar această declaraţie ar putea să se întoarcă împotriva sa.

Analiştii atrag atenţia între similitudinile dintre afacerea Wirecard şi prăbuşirea grupului american Enron la începutul anilor 2000. Atunci grupul Enron, ale cărui conturi erau supervizate de firma de audit Arthur Andersen, şi-a falsificat bilanţul până când a dat faliment. Atunci Arthur Andersen a fost inculpat şi ulterior condamnat pentru obstrucţionarea justiţiei, ceea ce a condus la dispariţia celei de a cincea mai firme de audit din lume.

Sursa: Agerpres

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.