Evenimentul Zilei > Social > Se împlinesc 15 ani de la întronizarea Preafericitului Daniel ca Patriarh. Programul slujbelor de la Patriarhie
Se împlinesc 15 ani de la întronizarea Preafericitului Daniel ca Patriarh. Programul slujbelor de la Patriarhie

Se împlinesc 15 ani de la întronizarea Preafericitului Daniel ca Patriarh. Programul slujbelor de la Patriarhie

Biserica Ortodoxă Română (BOR) aniversează, vineri, 30 septembrie, 15 ani de la întronizarea ca Patriarh a Preafericitului Daniel.

Cu acest prilej, între orele 09.00 – 11.00, va fi săvârșită Sfânta Liturghie, în Catedrala Patriarhală. De asemenea, după aceasta, de la ora 11.00, va fi oficiată slujba de Te Deum. Ea va fi organizată drept mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în viața Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în cei 15 ani de slujire patriarhală.

În continuare, se va desfășura un moment festiv în timpul căruia vor fi prezentate mesajele din partea reprezentanților autorităților de Stat centrale și locale, precum și din partea altor instituții publice. Accesul la acest eveniment se va face doar pe bază de invitație. Momentul festiv va fi  la ora 12.00, în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

Ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe a avut loc pe 30 septembrie 2007. Cuvântul în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, BOR, a fost rostit atunci de mitropolitul Laurențiu al Ardealului, informează Basilica.ro. La acel moment, înalți demnitari români și reprezentanți ai cultelor din străinătate au fost prezenți atunci la Catedrala Patriarhală pentru a participa la ceremonia de întronizare a noului Întâistătător al BOR.

Preafericitul Părinte Daniel

Daniel Ciobotea s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș. El a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970 – 1974). De asemenea, în anul 1979 și-a susținut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg. A activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia, din anul 1980. Acolo, între anii 1986 și 1988 a fost și director adjunct.

La șase august 1987 a intrat în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel. În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul Lugojanul. La 1 iulie 1990 a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În plus, a fost ales în funcția de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, după decesul Patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007.