Evenimentul Zilei > Economie > Se iese în masă la pensie! Românii care pleacă de urgenţă din sistem. Urmează o uriaşă criză de efectiv (SURSE)
Se iese în masă la pensie! Românii care pleacă de urgenţă din sistem. Urmează o uriaşă criză de efectiv (SURSE)

Se iese în masă la pensie! Românii care pleacă de urgenţă din sistem. Urmează o uriaşă criză de efectiv (SURSE)

Pensionări pe bandă rulantă odată cu îndeplinirea condițiilor legale pentru a ieși la pensie. Din ce în ce mai mulți agenți de poliție doresc să părăsească piața muncii odată ce ating vârsta legală de pensionare, au dezvăluit surse. Unul dintre motivele pentru care polițiștii recurg la un astfel de demers are legătură cu proiectul de lege privind creșterea vârstei de pensionare. Iată despre ce este vorba!

Din ce în ce mai multe persoane se pensionează imediat după ce îndeplinesc vârsta legală pentru a ieși la pensie. Cea mai recentă situație de acest fel a fost semnalată în cadrul aparatului Ministerului Afacerilor Interne, anunțul ridicând multe semne de întrebare cu privire la rezolvarea problemelor legate de deficitul de personal.

Pensii 2022. Agenții de Poliție se pensionează în ritm alert

Mai multe surse ale Bugetul.ro au transmis că imediat ce îndeplinesc toate condițiile legale, polițiștii decid să părăsească sistemul, pensionându-se, unul dintre motive fiind reprezentat de zvonurile care au circulat în spațiul public privind creșterea vârstei de pensionare.

Un alt motiv pentru care agenții de poliție ar dori să părăsească câmpul muncii cât mai repede posibil ar avea legătură, potrivit surselor citate, cu nerespectarea legislației privind actualizarea salariilor.

„Din păcate, ne părăsesc oameni de valoare, oameni cu vechime, care știu meserie, dar nu avem ce face. Ei se pensionează legal, odată cu împlinirea vârstei de pensionare”, au spus sursele citate.

Pensii 2022. Crește vârsta de pensionare

În ceea ce privește proiectul de lege care se află în lucru la Ministerul Muncii și prevede creșterea vârstei de pensionare, inițiativa nu va avea caracter obligatoriu, a oferit asigurări, recent, ministrul Fondurilor Europene, explicând cum intenționează să îi încurajeze pe români să lucreze până la vârsta de 70 de ani.

Inițiativa legislativă privind creșterea vârstei de pensionare, adoptată pe 9 iunie 2021 de către Guvern, a intrat în procedură de dezbatere și adoptare la Parlament, la începutul lunii februarie. Românii care vor dori să activeze pe piața muncii și după vârsta de 65 de ani vor avea posibilitatea să o facă până la 70 de ani.

Pensii 2022. Puncte suplimentare la pensie

Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a anunțat că vârstnicii care vor rămâne în câmpul muncii și după 65 de ani vor primi, drept recompensă, puncte în plus la pensie.

„Pentru fiecare an pe care îl stai în câmpul muncii, peste 65 de ani, primești puncte în plus de pensie și atunci ai toată motivația să rămâi. Această lege este noua lege a pensiilor la care lucrează domnul Budăi.

Trebuie să te uiți la fiecare persoană, poate mai sunt persoane care nu pot să mai muncească până la 70 de ani, dar poate sunt altele care pot să muncească și își doresc să muncească până la 70 de ani”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.