Evenimentul Zilei > Social > Se ia în considerare vaccinarea anti-COVID anuală. Declarațiile venite de la ministerul Sănătății
Se ia în considerare vaccinarea anti-COVID anuală. Declarațiile venite de la ministerul Sănătății

Se ia în considerare vaccinarea anti-COVID anuală. Declarațiile venite de la ministerul Sănătății

Autoritățile spaniole iau în calcul administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID pentru a proteja populația împotriva noilor variante ale coronavirusului. Ba mai mult, ministrul Sănătății spune că imunizarea ar putea fi făcută anual.

Ministrul Sănătății Carolina Darias a declarat că „totul indică” faptul că va fi necesară administrarea unei a treia doze de vaccin. Ea a precizat că acest lucru este nevoie după propagarea noilor variante de virus, în special Delta. Într-un interviu acordat Onda Cero, Carolina Darias a făcut o serie de declarații în favoarea imunizării cu cea de-a treia doză de vaccin, după cum relatează Ziarul Românesc din Spania.

„Totul pare să indice că va trebui să facem a treia doză. Am semnat un contract cu UE cu Pfizer și Moderna. Ceea ce va trebui stabilit este când va fi momentul pentru a administra noua injecție”, a declarat ministrul Sănătății din Spania, despre o nouă campanie de vaccinare.

Carolina Darias a estimat că nu ar fi exclus ca vaccinurile anti-COVID să fie administrate chiar pentru cetățenii spanioli chiar în fiecare an. Ea a precizat că obiectivul autorităților din Spania este de a vaccina 100% populația, împotriva COVID.

„Da, fără îndoială”, a răspuns ea, înainte de a insista că scopul este acum „să continuăm să vaccinăm pe toată lumea până când ajungem la da 100%” din populația din Spania.

Dovezile științifice nu indică necesitatea vaccinării cu a treia doză

Pe de altă parte, trebuie spus că dovezile științifice nu indică faptul că ar fi necesară o a treia doză de vaccin împotriva COVID pentru protejarea cetățenilor în fața tulpinei Delta. Poziția agențiilor de reglementare – EMA în Europa și FDA în Statele Unite – și rezultatele studiilor publicate până în prezent arată că programul complet al tuturor vaccinurilor care au fost utilizate în Spania – Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen și AstraZeneca – protejează împotriva tuturor variantelor cunoscute ale coronavirusului.

Drept urmare, Carolina Darias a primit și o replică din partea ministrului Sănătății din Comunitatea Madrid, Enrique Ruiz Escudero. Acesta a subliniat că înainte de a lua în considerare posibilitatea unei a treia doze, Ministerul Sănătății ar trebui să lucreze pentru a asigura sosirea „flacoanelor pentru prima și a doua doză” în comunități.

Dintre statele europene, Ungaria a anunțat că va introduce vaccinarea anti-COVID cu cea de-a treia doză. Anunțul a fost făcut de șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban.