Evenimentul Zilei > Social > Se dă startul Programului privind casarea autovehiculelor uzate. Câți bani se oferă pentru o mașină uzată
Se dă startul Programului privind casarea autovehiculelor uzate. Câți bani se oferă pentru o mașină uzată

Se dă startul Programului privind casarea autovehiculelor uzate. Câți bani se oferă pentru o mașină uzată

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că din septembrie se va lansa Programul privind casarea autovehiculelor uzate. Valoarea totală a programului este de 500 de milioane de lei.

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a anunțat că din septembrie se va lansa Programul privind casarea autovehiculelor uzate, care va permite scoaterea din uz a mașinilor mai vechi de 15 ani.

Acest program va fi implementat cu sprijinul unităților administrativ-teritoriale (UAT), iar proprietarii care decid casarea autovehiculului vechi vor primi în schimb suma de 3.000 de lei. Totodată, jumătate din bani vor fi din bugetul AFM, iar jumătate din bugetul local.

Șeful AFM a declarat că prin acest program, ce urmează să se lanseze în septembrie, a rezultat în urma angajamentului României prin PNRR că în următorii patru ani se vor casa 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani.

Programul este influențat de sumele prevăzute în bugetele locale

„(…) Este un program prietenos cu mediul, dar nu ştiu cât de prietenos cu bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, în sensul că noi vom acorda o primă de casare a unei maşini mai vechi de 15 ani sau cu o normă de poluare Euro 3 sau mai jos de Euro 3. Această primă de casare va fi de 3.000 de lei, din care 1.500 de lei suportă AFM, iar 1.500 de lei vor trebui suportaţi din bugetul propriu al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale”, a declarat Laurențiu Neculaescu.

De asemenea, șeful AFM a precizat că pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate trebuie să aplice administrațiile locale. Mai mult, un solicitant poate obține o finanțare pentru cel mult 100 de autovehicule uzate pentru UAT cu o populație de până la 1.000 de locuitori.

Pentru UAT cu o populație cuprinsă între 1.001-5.000 locuitori se obțin bani pentru 500 de mașini uzate, iar pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.001-10.000 locuitori, 1.000 autovehicule uzate.

Totodată, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 10.001-50.000 locuitori se vor oferi bani pentru 5.000 autovehicule uzate, pentru UAT cu o populație cuprinsă între 50.001-200.000 locuitori, bani pentru 20.000 de mașini uzate și pentru UAT cu o populație de peste 200.001 locuitori, fondurile vor fi pentru 50.000 de autovehicule uzate, scrie stiritvr.ro.