Centre de colectare a deșeurilor finanțate prin PNRR. Ministerul Mediului are la dispoziție aproape 84 de milioane de euro
- Ionel Sclavone
- 17 august 2022, 20:49
România va avea la dispoziție 83,7 milioane de euro pentru construcţia de centre integrate de colectare separată a deșeurilor mari. Banii sunt alocați prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar proiectele vor fi derulate prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. În astfel de centre vor fi colectate și reciclate deșeurile din construcții, mobilier vechi, deşeuri biodegradabile, deşeuri periculoase şi anvelopele uzate.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că instituția pe care o conduce are la dispoziție o sumă importantă pentru construcţia de centre integrate de colectare separată de deșeuri, prin aport voluntar, destinate aglomerărilor urbane. Este vorba despre 83,7 milioane de euro, bani alocați prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și care vor fi cheltuiți la nivelul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.
„Depozitarea corectă şi reciclarea deşeurilor provenite din construcţii este una dintre cele mai mari provocări pentru marile aglomerări din România. Pentru a sprijini autorităţile locale, am alocat o finanţare de 83,7 milioane de euro din PNRR pentru construcţia de centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane”, a anunțat ministrul Tanczos Barna.
Potrivit afirmațiilor sale, Ministerul Mediului va finanța amenajarea a 15 asemenea centre de colectare, în București – Ilfov și în alte marile orașe. Ulterior, acest sistem va fi completat cu alte 500 de centre de colectare destinate localităților mai mici. Oficialul de la Ministerul Mediului a precizat că au fost stabilite deja locațiile în care vor fi construite primele 15 centre de colectare.
„Astăzi ne-am consultat cu reprezentanţii autorităţilor locale în care vor fi construite aceste centre de colectare. Finanţăm construirea a 15 astfel de centre, două pentru Bucureşti-Ilfov şi celelalte pentru marile oraşe din ţară şi sistemul va fi completat de peste 500 de centre de colectare pentru localităţi mai mici", a scris Tanczos, pe propria pagină de Facebook.
Când va fi lansat apelul de proiecte
Ministrul Mediului a precizat că prin implemntarea acestui proiect se urmărește ca populația să aibă la dispoziție o locație unde să poată preda în mod voluntar acele deșeuri care nu sunt ridicate de operatorii de salubritate. Este vorba despre deşeurile provenite din construcţii, piese de mobilier vechi, deşeuri biodegradabile, deşeuri periculoase, dar și anvelopele uzate.
În plus, cele 15 platforme mari de colectare vor fi dotate și cu echipamente pentru pregătirea revalorificării şi a reciclării deşeurilor voluminoase.
Tanczos Barna a mai anunțat că reglementările în baza cărora vor fi alocate finanțările prin PNRR, respectiv ghidul de finanțare, destinat beneficiarilor, va fi elaborat în curând. Ulterior, după finalizarea procedurilor, va fi lansat și apelul de proiecte pentru autoritățile locale.