Ajutor de la UE prin PNRR. Cine poate obține fondurile nerambursabile și care sunt domeniile eligibile

Ajutor de la UE prin PNRR. Cine poate obține fondurile nerambursabile și care sunt domeniile eligibile Fonduri europene. Sursa foto: arhiva EVZ

Planul Național de Redresare și Reziliență oferă peste 6 miliarde de euro. Acești bani pot fi accesați prin reforme și investiții în anumite domenii, printre cele favorizate fiind energia verde. Ghidul de accesare a banilor prin PNRR. Cum poți obține fondurile nerambursabile și domeniile cheie eligibile.

Românii pot beneficia de fonduri nerambursabile și ajutoare de la stat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din 2022. Peste 6 miliarde de euro sunt disponibili până în 2026 pentru reforme și investiții în anumite domenii cheie. Domeniile eligibile sunt energia verde, infrastructură, sănătate, administrație publică sau digitalizarea.

Implementarea reformelor implică proceduri speciale, iar fondurile vor fi alocate direct în România pe baza progreselor înregistrate în aplicarea PNRR. Sprijin pentru investiții este acordat și din partea statului, care oferă 88,8 miliarde de lei în acest an pentru investițiile cu efect multiplicator ridicat în economie.

Fondurile finanțate de Europeană și implementate la nivel național (aferente perioadei de programare a Uniunii Europene 2021-2027), ajutoare de stat și, nu în ultimul rând, parte din finanțările aferente Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR) pot fi accesate de agenții economici prin programe operaționale. Domeniile eligibile sunt programele din sănătate, educație, energie verde, infrastructură, dar și în dezvoltare și adoptare de tehnologii noi, reprezentând oportunități de atragere de fonduri pentru mediul de afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul Național de Redresare și Reziliență oferă un total de 29,2 miliarde euro pentru proiectele ce contribuie la redresarea economică și socială pe termen lung a țării. Se poate obține finanțare nerambursabilă atât pentru proiecte de interes public, cât și pentru investiții din mediul privat. În prezent, sunt în curs de elaborare o serie de scheme de ajutor de stat adresate atât IMM-urilor, cât și companiilor mari.

Programe de finanțare disponibile prin PNRR

Investițiile în modernizarea sistemelor energetice, îmbunătățirea eficienței energetice (inclusiv în construcții și transporturi) și tranziția spre neutralitate climatică vor fi susținute și prin Fondul de modernizare. Proiectele relevante din zona publică cât și din cea privată vor fi alese în perioada 2021 - 2030.

Țările care vor beneficia de aceste fonduri de modernizare au posibilitatea de a lege mecanismul sprijinului acordat. El poate fi sub formă de grant-uri, împrumuturi, instrumente de garantare sau injecții de capital. 20% din bugetul UE pentru 2021 - 2027 va fi alocat prin programe și fonduri gestionate direct de Comisia Europeană. Evaluarea proiectelor depuse va fi făcută în cadrul Comisiei, ei fiind cei care decid acordarea grant-urilor și monitorizarea implementării proiectelor.

Mai bine de jumătate din finanțarea UE se acordă prin cinci fonduri structurale gestionate în comun de Comisia Europeană și România. Suma alocată României este disponibilă prin Programe Operaționale, iar versiunile de lucru aferente perioadei 2021-2027 au fost publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene spre consultare publică.

În acest moment nu este disponibil calendarul apelurilor de proiecte pentru fiecare în parte. Criteriile de eligibilitate, finanțare maximă sau cheltuieli, sunt detalii care vor fi făcute publice în cadrul apelurilor de proiectare.

Programele operaționale includ: Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ), Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD), Programul Operațional Transport (POT), Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF), Programul Operațional Sănătate (POS), dar și Programe Operaționale Regionale (POR).

Ajutor de stat pentru companii

Pe lângă finanțările nerambursabile din UE, companiile beneficiază în continuare de ajutor din partea statului, prin prin scheme pentru dezvoltarea regională. Aceste fonduri sunt deschise solicitanților până la 31 decembrie 2023 și sunt gestionate de către Ministerul de Finanțe.

Bugetul schemelor de ajutor de stat depășește 2 miliarde de euro. Sunt eligibile investițiile în active (HG 807/2014) și cele care determină crearea a cel puțin 100 noi locuri de muncă (HG 332/2014).

Ajutor de stat este acordat în limita bugetului anual. Nivelul maxim al ajutorului de stat de care au putut beneficia companiile ale căror proiecte de investiții au primit acord de finanțare este de 37,5 milioane de euro.