Crăciunul și „stilurile” de celebrare

Crăciunul și „stilurile” de celebrareCrăciunul în diaspora. Slujba din prima zi. Sursa foto: jurnaluladventist.ro

Crîciunul și stilurile de celebrare. Avem un Crăciun pe „stil vechi” și altul „pe stil nou”. Despre ce este vorba? De mod de celebrare sau despre data de celebrare?

Desigur, Crăciunul este cea mai comercială sărbătoare creștină. S-au pierdut semnificațiile clasice ale Nașterii Domnului. Toți se gândesc la cadouri, Moș Crăciun și la promoții.

Crăciunul și calendarul

Crăciunul a fost celebrat diferit. Armenii au ales să celebreze Crăciunul și Botezul pe 6 ianuarie ca în Biserica Creștină primară. Calendarul creștin a fost prima dată cel moștenit de la non-creștini. Adică a fost calendarul iulian. A fost conceput din ordinul lui Iulius Caesar în 46 î.Hr. de către Sosigene din Alexandria. Este vorba de un faimos filosof și astronom grec, elenistric din Alexandria din Egiptul de astăzi.

Crăciunul a fost celebrat prin prevederile dogmatice ale Sinoadelor Ecumenice pe 25 decembrie. În anul 1582, Papa Grigore al XIII-lea a decis să corecteze calendarul iulian. Calculele sale arătau că se pierduseră anumite zile pe drum cum se spune.

Crăciunul starover și pe stil nou

Problemele văzute de către Papa Grigore au fost corectate astfel: pentru secolele XVI-XVII el a propus o corecție de 10 zile. Evident, unele state influențate de catolicism au trecut rapid la noul calendar. Statele ortodoxe au rămas la calendarul iulian până în secolul XXI. În secolul XX, s-au făcut ultimele aderări, dar Biserica Ortodoxă a ales să păstreze ambele stiluri. Mai ales în spațiul sud-slav, respectiv est-slav ortodox, cum ar fi Serbia și Rusia.

Secolele XVIII, XIX, XX aveau decalaj de 11, 12, respectiv 13 zile. Așadar, Crăciunul pe stil vechi se celebrează când creștinii de pe stil nou celebrează Sfântul Ion. Schimbarea s-a făcut oficial în România în 1919 în aprilie. Biserica Ortodoxă Română autocefală pe deplin din 1925 a ales ca în 1924 în octombrie să facă schimbarea. Asta pentru că la Sibiu când era 14 aprilie, la Râmnicu-Vâlcea era 1 aprilie. Trebuia făcută corecția ca și condiție a unirii politice depline de la 1918.

Mai este corectă data de 7 ianuarie pentru staroveri?

Nașterea Domnului pe model starover se celebrează și astăzi, pe 7 ianuarie. Dar oare mai este corect? Să nu uităm că diferența de stiluri, în secolul XXI a ajuns la 14 zile. Suntem de 24 ani, în secolul XXI. Așadar, staroverii ar trebui să celebreze Crăciunul pe 8 ianuarie ca să respecte corelarea dintre calendare. Dar, evident, cultul are ritul său iar aici, nu este loc de imixtiuni din afară.

Ne puteți urmări și pe Google News