Românii sunt îndemnați „să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie”. Barna Tanczos: Nu ne permitem risipa”

Românii sunt îndemnați „să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie”. Barna Tanczos: Nu ne permitem risipa” Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, face apel la populație cerând să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie, subliniind că în aceste momnente nu ne permitem risipa. Ministrul a mai informat că a analizat împreună cu reprezentanții Administrației Naționale Apele Române situația rezervelor strategice de apă şi a reieșit că cele 40 de lacuri de acumulare au un grad de umplere de peste 68%. 

Ministrul Mediului, Barna Tanczos a avertizat că şi în România sunt probleme cu apa potabilă şi le cere cetățenilor să facă economie, mai exact să folosească apa strict pentru consumul din gospodării.

„Facem încă o dată, în mod repetat, apel la populaţie ca în această perioadă să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie, pentru consumul pentru care se face, se pregăteşte, se produce practic apa potabilă. Este o risipă pe care nu ne-o permitem acum, să folosim această apă potabilă în scop agricol, să folosim apă potabilă trecută prin captare, prin tratare, prin pregătire pentru a fi potabilă, să o folosim pentru scop agricol, pentru irigaţii”, a declarat ministrul Mediului.

Restricţii la nivel local în mai multe zone ale ţării

Ministrul Mediului a mai spus că în zonele cu probleme au fost implementate măsuri de restricţionare, tocmai pentru a preveni situaţiile de criză.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă a populaţiei, majoritatea zonelor care au probleme, deficienţe şi unde s-au implementat câteva măsuri de restricţionare, se bazează pe puţuri forate, pe surse de apă care este stabilită şi este ridicată la nivelul consumului normal.

În cazul în care în perioada secetoasă creşte semnificativ - de două, trei, chiar cinci ori consumul de apă - în urma irigaţiilor din localităţile care sunt alimentate cu apă potabilă, acolo problemele pot fi semnificative.

Din acest motiv, autorităţile locale şi administratorii acestor sisteme de alimentare cu apă au implementat restricţii, tocmai pentru a preveni situaţia de criză”, a explicat Tanczos Barna.

Nivelul apei în Dunăre a scăzut

Ministrul Mediului a mai anunţat că nivelul apei în Dunăre este în scădere faţă de mediile anuale, dar nu există probleme în exploatarea instalaţiilor care uzinează apă în vederea producerii energiei electrice.

„Sunt regiuni, oraşe, unde faţă de o medie pe zece luni de 410-420 sau 390 de litri/metru pătrat în perioada septembrie-iulie sau august - iulie, 2021- 2022, avem sub 200 de litri de precipitaţii pe metru pătrat. Acest lucru generează fenomenele de secetă pedologică la scară moderată, puternică sau extremă.

Calculele sunt făcute la nivelul solului, în stratul de până la minus 100 de centimetri şi acolo se constată aceste deficienţe de apă, generată de lipsa de precipitaţii”, a mai subliniat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă susținute la Palatul Victoria.