Evenimentul Zilei > Politica > Barna Tanczos despre o nouă taxă pe poluare: „Va fi o dezbatere mai întâi”
Barna Tanczos despre o nouă taxă pe poluare: „Va fi o dezbatere mai întâi”

Barna Tanczos despre o nouă taxă pe poluare: „Va fi o dezbatere mai întâi”

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, anunță că nu va exista o nouă taxă pe poluare.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat că nu autoritățile nu intenționează să introducă o taxă auto. El a precizat că este posibil să fie introdusă o taxă pe poluare, în România, dar nu anul acesta.

„Nu este taxa auto. S-ar putea să fie o taxă de poluare. Primul principiu care guvernează în Europa toate aceste lucruri este «poluatorul plătește»”, a precizat ministrul.

Barna Tanczos a precizat că ar fi o soluție pentru a determina autoritățile locale să reducă nivelul de poluare. drept urmare, România va trebui să decidă dacă vrea să fie aplicată o taxă. O asemenea taxă a fost introdusă în 24 de state membre UE.

„Al doilea lucru este dacă vrem să reducem poluarea prin aplicarea unei taxe. Unele țări spun că «nu» și găsim alte metode. Sunt alte țări care spun «da, aplicăm o taxă». În nici un caz taxa în sine este scopul, ci reducerea poluării”, a a precizat Barna Tanczos.

El a precizat că cei care poluează vor fi obligați să plătească sau să ia măsuri de reducere a fenomenului.

Barna Tanczos: „România riscă sancțiuni pentru poluare”

Alternativa este ca sistemul să rămână ca acum când nimeni nu plătește nimic pentru poluare. În această situație se va ajunge ca întreaga țară să plătească sancțiuni pentru cei care poluează. Barna Tanczos a spus că unele orașe au găsit soluții de combatere a poluării. Pe de altă parte, a arătat el, există și autorități locale care nu au luat nici o măsură.

„Riscul este ca din cauza unor orașe, unor centre urbane unde nu s-a făcut nimic pentru reducerea poluării, să plătească toată țara. Infringementul a venit în cazul Bucureștiului și a altor orașe. Dacă nu reușim să câștigăm acest proces împotriva Comisiei vom plăti”, a explicat ministrul.

Decizia va fi adoptată după o dezbatere publică

Ministrul a arătat că va fi nevoie de o dezbatere publică națională și de o discuție cu Comisia Europeană.

„Dacă societatea decide per ansamblu că este nevoie de restricții în numite orașe ele trebuie să fie legale”, a spus Barna Tanczos.

Ministrul Mediului a precizat că dezbaterea va fi finalizată și va exista o decizie la sfârșitul lui 2021.