Evenimentul Zilei > Actualitate > O nouă veste proastă pentru români. Ce presupune noua taxă pe ambalaj
O nouă veste proastă pentru români. Ce presupune noua taxă pe ambalaj

O nouă veste proastă pentru români. Ce presupune noua taxă pe ambalaj

Va fi introdusă o taxă pe ambalaj care va crește prețul produselor, dar va putea fi recuperată în urma reciclării.

Taxă pe ambalaj introdusă în România. Anunțul a fost făcut, luni seară, de Tanczos Barna, ministrul Mediului. Oficialul a precizat că proiectul Hotărârii de Guvern va fi construit în următoarele săptămâni. Scopul acestei măsuri are legătură cu creșterea nivelului de reciclare.

După ce va fi introdusă taxa pe ambalaj, consumatorul final va plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la trei litri. Excepție vor face ambalajele lactatelor. Banii urmează să fie recuperaţi în urma reciclării deşeurilor la automate amplasate special.

„Voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice”

„Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică. Luni (11 ianuarie, n.r.) am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri”, a spus ministrul la Antena 3.

Taxă pe ambalaj, preț mai mare cu 50 de bani

Marţi, o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul. Retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi la sate.

În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea concepută Hotărârea de Guvern. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani. Care va fi plătită de consumator”, a mai anunțat Tanczos Barna despre această taxă pe ambalaj.

„A trecut de consultarea publică (proiectul). În momentul de faţă încorporăm observaţiile în textul Hotărârii”, a conchis ministrul.