ANAF a pus ochii pe profesori. Antifrauda îi caută la banii obținuți din meditații

ANAF a pus ochii pe profesori. Antifrauda îi caută la banii obținuți din meditații

ANAF încearcă să-i convingă pe profesorii care obțin venituri din meditații să le declare și să plătească impozite la stat.

Momentan este vorba despre un proiect pilot, implementat la Administrația Județeană a Finanțelor Publice din Prahova, prin care inspectorii fiscali vor încerca să-i determine pe cei care obțin venituri din meditații să se conformeze voluntar și să le declare la fisc, în vederea impozitării.

În funcție de felul în care va evolua acest proiect și de riscul fiscal pe care îl reprezintă nedeclararea acestor venituri, ANAF are în vedere și acțiuni de control la cei vizați. Potrivit legii, meditațiile pe care profesorii le dau pentru bani reprezintă o activitate independentă și se taxează, în conformitate cu legea. Reprezentanții ANAF speră ca proiectul pilot derulat la Prahova să dea rezultate, iar inspectorii să-i convingă pe profesori să intre în legalitate.

„Proiectul se desfășoară sub formă de proiect-pilot în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Prahova. Acesta vizează stimularea conformării fiscale voluntare pentru persoanele fizice care realizează venituri supuse impozitării, în grupurile-țintă vizate fiind cuprinse și persoanele fizice care pot obține venituri din «meditații». Pentru identificarea grupurilor țintă au fost avute în vedere atât informațiile deținute la nivelul ANAF, cât și informații din surse externe”, se arată într-un document ANAF, citat de profit.ro.

ANAF pregătește controale punctuale

În principal, inspectorii fiscali îi vor informa și îi vor îndruma pe contribuabili să-și îndeplinească obligațiile care le revin, astfel încât să declare sumele obținute și, după caz, să-și plătească taxele și impozitele. De alfel, persoanele vizate au fost identificate din bazele de date existente la nivelul instituției dar și prin colectarea unor informații din surse externe.

Prin acest proiect se urmărește să se stabilească ce amploare are fenomenul de nedeclarare a veniturilor din meditații sau de subdeclarare a acestora în actualul context epidemiologic.

Potrivit ANAF, dacă la finalul perioadei de implementare se stabilește că va fi nevoie, vor fi organizate și controale antifraudă, punctual, la anumite persoane. Aceasta cu toate că Antifrauda nu desfășoară controale care vizează persoane fizice decât dacât dacă acestea obțin venituri foarte mari, pe care nu le declarară, de regulă din vânzarea bunurilor pe platformele online, mai greu de ținut sub control.