Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima veste bună pentru 2021. Cine nu va plăti nicio taxă până în iunie
Prima veste bună pentru 2021. Cine nu va plăti nicio taxă până în iunie

Prima veste bună pentru 2021. Cine nu va plăti nicio taxă până în iunie

Veste bună pentru patronii de resturante și terase. Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o hotărâre care să-i ajute în aceste vremuri de pandemie. Este vorba despre taxe.

Astfel, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat în şedinţa de luni, în unanimitate, o hotărâre conform căreia taxa de ocupare a domeniului public pentru terase şi restaurante va fi zero în perioada ianuarie – iunie 2021.

Conform proiectului, se suspendă, până la data de 30 iunie 2021 aplicarea taxei pentru utilizarea locurilor publice cu unităţi de alimentaţie publică şi terase de vară prevăzută la pct. 3.13 din Anexa nr. 2 din HCGMB nr. 139/2020 precum şi dispoziţiile pct. 3.11 din Anexa nr. 2a.

Potrivit HCGMB nr. 139/2020, taxa pentru utilizarea locurilor publice cu unităţi de alimentaţie publică şi terase de vara are în prezent o valoare cuprinsă între 0,5 – 1,1 lei/metru pătrat/zi, în funcţie de zonă. Taxa se percepe pentru următoarele tipuri de activităţi: alimentaţie publică; terase de vară (pentru perioada 01.05 – 30.09) cu sau fără băuturi alcoolice; comercializare produse panificaţie şi patiserie; alte activităţi asemenea.

Proiectul, introdus pe ordinea de zi suplimentară, a fost anunţat de vineri de către primarul general, Nicuşor Dan.

„Vom discuta luni, în şedinţa Consiliului General, ca taxa de ocupare a domeniului public pentru terase şi restaurante să fie zero în perioada ianuarie – iunie 2021. Este o măsură în sprijinul industriei HoReCA, serios afectată de epidemie, şi al locurilor de muncă din domeniu. E important să susţinem micile afaceri din Capitală”, a scris edilul general, anunțase Nicușor Dan.

Au fost aleși viceprimarii Capitalei

Tot în ședința de astăzi, Stelian Bujduveanu (PNL) și Horia Tomescu (USR-PLUS) au fost aleși viceprimari ai Capitalei, după votul din Consiliul General al Municipiului București.

Inițial, ședinţa a fost întreruptă, vreme de o oră, cu consilierii municipali ai PSD prezenți în sală, după ce aceștia au refuzat să participe la dezbateri din încăperea care le-a fost destinată.

Preşedintele de şedinţă, Cosmin Smighelschi, le-a reproșat reprezentanţilor PSD că nu doresc să respecte măsurile de prevenţie a răspândirii noului coronavirus. El a anunţat că membrii CGMB din sală vor avea microfoanele decuplate, participând la dezbatere prin intermediul sistemului informatic, cu ajutorul tabletelor pe care le au la dispoziţie.

Liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, a replicat că Smighelschi exprimă opinii personale şi că prezenţa consilierilor PSD în sala CGMB este legitimă. El l-a acuzat pe preşedintele de şedinţă de „atitudine fascistă”, adăugând că reprezentanţii PSD au aceleaşi drepturi ca şi preşedintele de şedinţă. „Nu sunteţi pedagog, sunteţi coleg ca şi noi, haideţi să intrăm pe ordinea de zi”, a spus fostul viceprimar.