Evenimentul Zilei > Economie > Eveniment. Schimbări legislative în domeniul colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje
Eveniment. Schimbări legislative în domeniul colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje

Eveniment. Schimbări legislative în domeniul colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje

Companiile și organizațiile implicate în activitățile de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje sunt nevoite să se adapteze la o nouă reglementare legislativă începând cu 1 ianuarie 2021. Green Report și Reciclad’OR organizează săptămâna viitoare o conferință online pe această temă.

Administrația Fondului pentru Mediu a lansat, în urmă cu o lună, un sistem informatic care permite monitorizarea în timp real a tranzacțiilor cu deșeuri de ambalaje din țară.

Sistemul informatic de asigurare a trasabilității deșeurilor (SIATD)

Sistemul informatic de asigurare a trasabilității deșeurilor (SIATD) va deveni obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2021 pentru toate organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului (OIREP), precum și pentru firmele care gestionează deşeuri de ambalaje ale căror costuri nete şi/sau costuri de colectare/valorificare/sortare/raportare sunt finanţate de către OIREP.

“Ne propunem ca această aplicație informatică să fie un instrument economico-financiar destinat asigurării controlului asupra tuturor operatorilor economici implicaţi în gestionarea deșeurilor de ambalaje, în vederea monitorizării și verificării trasabilității acestora în cadrul sistemului care implementează răspunderea extinsă a producătorului, asigurându-se astfel controlul asupra cantităţilor de deşeuri tranzacţionate”, declarau reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu la lansarea SIATD.

Implementarea acestui sistem informatic de trasabilitate a deșeurilor de ambalaje va influența activitatea unui număr ridicat de operatori economici, însă la acest moment există numeroase semne de întrebare privind utilizarea sa propriu-zisă.

Dezbatere online pe tema Sistemul informatic de asigurare a trasabilității deșeurilor (SIATD)

Pentru a oferi răspunsurile necesare și a veni în sprijinul companiilor afectate de noua reglementare, publicația Green Report și Reciclad’OR, una dintre cele mai mari organizații care implementeză  răspunderea extinsă a producătorilor din România, organizează săptămâna viitoare o conferință online pe această temă, miercuri 28 octombrie, începând cu ora 10.00.

Conferința din seria Circular Waste dedicată implementării și utilizării aplicației – SIATD, primii pași în asigurarea trasabilității deșeurilor de ambalaje. Eveniment dedicat colectorilor și reciclatorilor – își propune să aducă informații utile și concrete despre obiectivele implementării noului sistem informatic, despre plusurile și minusurile aplicației, impactul asupra activităților OIREP, accesul la datele introduse în sistem și eventuale modificări legislative privind documentele de trasabilitate generate de implementarea SIATD.

conferinta recicladOR

La conferință vor participa reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrației Fondului pentru Mediu, membrii companiei Reciclad`OR și reprezentanți ai industriei producătoare și de reciclare. Până în acest moment, au răspuns invitației de a intra în dezbaterea online Mircea Fechet – Secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ion Vasile – Vicepreședinte, Administrația Fondului pentru Mediu, Ancuța Vlăsceanu – Manager Trasabilitate, Reciclad’OR, Vlad Birău – Director Achiziții, Reciclad’OR, Mihai Sofian – Președinte OPP Remat, Adrian Bădălică – Manager Divizia Reciclare, DS Smith Paper Zărnești, Cristian Ghizari – Director General, Colligo, Bogdan Constantinescu – Director General, Brai – Cata.

Conferința online SIATD, primii pași în asigurarea trasabilității deșeurilor de ambalaje. Eveniment dedicat colectorilor și reciclatorilor, moderată de Raluca Fișer – Președinte al Asociației Green Revolution va avea loc miercuri, 28 octombrie, începând cu ora 10:00, și va putea fi urmărită live atât pe pagina de Facebook a Reciclad`OR, cât și pe pagina de internet a companiei.