Poluarea mamut continuă în Capitală și zonele limitrofe! Ce se ascunde în spate

Poluarea mamut continuă în Capitală și zonele limitrofe! Ce se ascunde în spate

Poluarea masivă a devenit o obișnuință în 2020, Bucureștiul fiind în topul alertelor pentru depășirea regulată a indicilor. Una dintre cauze o reprezintă arderea necontrolată a deșeurilor, dar și importul ilegal de deșeuri.

Marți seara, în mai multe zone din Capitală și în zonele limitrofe, indicele de poluare a aerului a depășit 100, deși suntem în perioada sărbătorilor și activitatea industrială nu este atât de intensă și nici traficul nu este aglomerat ca de obicei.

Indici de peste 100 în nordul Capitalei

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a convocat miercuri o întâlnire de urgență cu instituțiile subordinate în vederea analizării situației. Reprezentanții Ministerului Mediului susțin că sursa poluării este reprezentată de traficul intens, dar și de condițiile meteo nefavorabile. Indicele de poluare a depășit 100, în centrul Capitalei, în zona de nord dar și în sectorul 4 și localitățile limitrofe. Au fost raportate cantități mari de particule PM2.5 foarte dăunătoare pentru sistemul respirator, dar și depășiri ale particulelor PM10.

Pe Stradă Intrarea Fabulei din sectorul 4, indicele de poluare a ajuns la 119, relatează Antena 3, însă valori ridicate au fost inregitrate și în zonele limitrofe Rudeni și Șoseaua Odăii, unde senzorii au indicat valori de 100, respectiv în Otopeni indicele indicând 102. Astfel, zona de nord a Bucureștiului a fost cea mai afectată de poluare.

Un român din 5 moare din cauza poluării

Ca urmare a episoadelor din ultimele zile privind creșterile concentrațiilor de PM 10 în București, ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a convocat astăzi o întâlnire la care au participat conducerile Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și a Agenției pentru Protecția Mediului București, Garda Națională de Mediu, Administrația Națională de Meteorologie, precum și direcția tehnică de resort din minister, așa cum arată un comunicat transmis, miercuri, de Ministerul Mediului.

Ministrul a dispus revizuirea în regim de urgență a planului de intervenție în astfel de situații, cu atribuții clare pentru fiecare instituție subordonată.

Potrivit unui studiu al Alianței Europene de Sănătate Publică publicat în octombrie 2020, București, Timișoara, Brașov și Cluj sunt în top 5 al celor mai poluate orașe europene. Iar românii, alături de bulgari și polonezi, au cele mai mari cheltuieli medicale din Uniunea Europeană, din cauza bolilor provocate de poluare.  Specialiștii spun că principala cauză sunt emisiile de dioxid de azot, produse de mașinile vechi și cele diesel.

Ne puteți urmări și pe Google News