În consecință, Ludovic Orban spune că, după ce a avut mai multe consultări politice cu toți liderii partidelor parlamentare, s-a optat ca alegerile locale să se desfășoare în 27 septembrie 2020, în timp ce al doilea tur de scrutin să aibă loc la data de 4 octombrie 2020.

„În urma deciziei Curţii Constituţionale, este clar că e nevoie de o lege pentru prelungirea mandatelor. Problema este legată de data alegerilor. În ceea ce ne priveşte pe noi, ca Guvern, noi am anunţat public de două luni, că noi considerăm o dată potrivită sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie pentru desfăşurarea alegerilor, pentru că e după perioada de concedii, e înaintea unei eventuale reveniri a epidemiei, care este estimată, să spun, după 1 octombrie, după 15 octombrie, şi e o perioadă în care se poate face campanie, astfel încât oamenii să-şi aleagă primarii, consilierii locali, preşedinţii de Consilii judeţene şi consilierii judeţeni în deplină cunoştinţă de cauză, cunoscând programele candidaţilor”, a declarat Orban.

Declarația făcută de Orban arată că Guvernul României își dorește să organizeze alegerile locale în forma clasică, aceea ca oamenii să meargă la secțiile de votare unde să își aleagă favoritul pentru funcția de primar. La un moment dat a existat o propunere privind aplicarea votului online sau electronic, dar aceasta nu a fost împărtășită de partidele politice.

Alegerile locale trebuiau să se desfășoare la începutul lunii iunie 2020, dar din cauza pandemiei cu noul coronavirus și a instituirii stării de urgență de către președintele României, Guvernul a decis amânarea acestora până la o dată ulterioră.

La finalul lunii aprilie 2020, președintele României, Klaus Iohannis spunea că este prematur ca Guvernul să se gândească la alegerile locale. Deocamdată, a spus președintele, este prematur să fie stabilită o dată pentru alegeri.

„Este prematur să spunem că vom avea sau nu vom avea, în septembrie sau în octombrie sau în decembrie, alegeri (parlamentare – n.r). Asta depinde de cum gestionăm noi epidemia şi cum reacţionează populaţia în continuare la acest virus. Important este, după părerea mea, să facem alegerile atunci când nu reprezintă un pericol pentru populaţie.

Eu n-o să fiu de acord să facem alegeri atunci când epidemia încă există şi sunt un număr semnificativ de bolnavi. Eu îmi doresc să reuşim în această toamnă să avem şi alegeri locale, şi la termen, spre sfârşitul lui noiembrie – începutul lui decembrie, alegeri parlamentare. Dar dacă nu se pot ţine în siguranţă, atunci vor trebui amânate. Nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei”, a declarat şeful statului.