Evenimentul Zilei > Politica > Se cere demisia ministrului Economiei. I se aduc acuzații grave. „Năsui pentru noi este Voiculescu 2″
Se cere demisia ministrului Economiei. I se aduc acuzații grave. „Năsui pentru noi este Voiculescu 2″

Se cere demisia ministrului Economiei. I se aduc acuzații grave. „Năsui pentru noi este Voiculescu 2″

Într-o scrisoare deschisă adresată sâmbătă mass-media, Consiliul de Export al României a solicitat destituirea ministrului economiei, Claudiu Năsui. Instituția invocă faptul că ministrul se ascunde de exportatori de la preluarea mandatului, izolându-i de partenerii internaționali.

Ministrul USR al Economiei este contestat puternic, la doar 4 luni de la numirea în funcție.

„Lipsa de cunoaștere a domeniului și teama de dialog profesionist sunt evidente”

„Ieri (vineri 16 aprilie a.c.) Consiliul de Export al României (CEXP) a făcut o nouă încercare de dialog instituțional cu ministrul economiei, dl. Claudiu Năsui. Deși i s-a comunicat din timp tematica reuniunii la care au participat peste 20 de conducători de organizații ale mediului de afaceri, atât ministrul cât și secretarul de stat desemnat să coordoneze activitatea de comerț exterior au refuzat participarea. (Cu toate că reuniunea CEXP, ca și cea precedentă, la care de asemenea ministrul a refuzat participarea, s-a desfășurat cu acceptul său în clădirea ministerului.)

Pot exista mai multe explicații, dar, oricare ar fi acestea, lipsa de cunoaștere a domeniului și teama de dialog profesionist sunt evidente. De altfel, din CV-ul minis-trului nimic nu-l recomandă pentru imensa responsabilitate de „șef” al economiei.

Ne așteptam să aflăm ce acțiuni concrete a demarat (nu povești și promisiuni pe care le tot postează pe facebook, singura sa cale de dialog) pentru a transpune în practică Programul guvernamental ce și l-a asumat și pentru care a fost investit de Parlamentul țării: reducerea deficitului balanței comerciale, eficientizarea activității rețelei comerciale externe a României, deblocarea Programului de promovare a exportului (PPE) pentru realizarea celor 82 de acțiuni cuprinse în Programul de guvernare pentru acest an, elaborarea Strategiei de comerț exterior ș.a. „, se arată în documentul Consiliului.

„Năsui pentru noi este Voiculescu 2”

În scrisoarea sa, Consiliul de Export al României acuză nu numai „opacitatea la dialog”, cât și „lipsa de implicare în problematica postului său”, precum și periclitarea poziției țării în contextul economiei globale.

„De aproape 4 luni de când ocupă fotoliul de ministru al economiei, prin dezinteresul, neprofesionalismul și măsurile ilegale inițiate (prin blocarea PPE) nu omoară oameni, cum s-a întâmplat la Ministerul sănătății. Aici mor firme de export, oamenii sunt aruncați în șomaj, România acumulează deficite comerciale de miliarde de euro lunar (în continuă creștere), iar firmele nu mai pot fi prezente cu standuri naționale la târgurile internaționale. Practic, de la instalarea ministrului Năsui, țara a dispărut de pe harta mondială a manifestărilor comerciale.

Solicităm Primului Ministru să declanșeze de urgență o analiză a mandatului mi-nistrului Năsui și să acționeze în consecință, prin demiterea sa. Orice zi de perpetuare a actualei stări de lucruri de la Ministerul economiei aduce grave prejudicii mediului de afaceri, bugetului de stat, balanței de plăți a țării. Năsui pentru noi este Voiculescu 2″, se arată în finalul scrisorii semnate de Dr. Mihai Ionescu, Co-Președinte al Consiliului de Export al României, Președintele executiv al ANEIR.

Scrisoarea deschisă are și un P.S, care anunță că pentru încălcarea legilor, prin blocarea Programului de promovare a exporturilor, „mediul de afaceri a declanșat deja procedura penală împotriva ministrului economiei”.

Citește și Un fost ministru de Interne îl acuză pe Claudiu Năsui de dezinformare. Scandalul ia amploare

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.