Evenimentul ZileiActualitateSe aplică de la 1 februarie! Reguli noi pentru toți cei care au certificat verde

Se aplică de la 1 februarie! Reguli noi pentru toți cei care au certificat verde

Se aplică de la 1 februarie! Reguli noi pentru toți cei care au certificat verde
Începând cu 1 februarie, Uniunea Europeană schimbă regulile pentru turiști, care vor putea intra într-o țară străină în funcție de starea lor de sănătate, nicidecum de scenariul în care se află statul din care provin.

Până acum, turiștii puteau călători în funcție de culoarea țării din care veneau: verde, galben sau roșu. În funcție de asta, li se aplicau diferite restricții.

De la începutul lunii februarie însă, certificatul digital va fi condiția în funcție de care se va putea călători.

Persoanele care nu au certificat COVID vor fi nevoite să prezinte un test negativ făcut cu maximum 24 de ore înainte de intrarea într-o ţară străină.

Expiră certificate

Certificatul verde COVID-19 ar putea expira, de la 1 februarie 2022, pentru o parte din românii vaccinaţi împotriva coronavirusului

Astfel, certificatul verde ar urma să expire la 1 februarie 2022 pentru cei vaccinaţi cu schema completă, care nu au făcut doza booster şi pentru care au trecut 9 luni de la ultima doză administrată.

Aceştia se pot imuniza până la finalul lunii ianuarie, ceea ce va prelungi termenul de valabilitate al documentului.

Potrivit declaraţiilor ministrului Alexandru Rafila, măsura a fost discutată în contextul creşterii numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2.

De altfel, estimările specialiştilor arată că la mijlocul lunii februarie în România s-ar putea înregistra peste 70.000 de cazuri de COVID-19 într-un interval de 24 de ore.

„O decizie a Comisiei Europene”

„Este vorba despre o decizie a Comisiei Europene în care se comunică statelor membre că certificatul care are ca şi scop circulaţia în spaţiul UE este valabil după încheierea schemei de vaccinare pe o perioadă de 270 de zile, iar doza booster prelungeşte pe termen nedefinit perioada acestui certificat.

Ştim că folosim acest certificat verde inclusiv în România, de exemplu, când mergem la un restaurant. E o decizie pe care o să o discutam, se va discuta la nivelul guvernului şi CNSU, în funcţie de contextul epidemiologic”, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii.


Accesează: