Evenimentul Zilei > Social > SCUZELE românilor cu averi uriașe în fața Fiscului: „Am găsit banii îngropați în…”
SCUZELE românilor cu averi uriașe în fața Fiscului: „Am găsit banii îngropați în…”

SCUZELE românilor cu averi uriașe în fața Fiscului: „Am găsit banii îngropați în…”

Inspectorii ANAF au verificat în 2017averile a peste 160 de romani înstăriţi, iar pe 50 dintre ei i-a dat pe mâna procurorilor. Astfel, au fost scoşi la lumină peste 300 de milioane de lei. Totuși, unii dintre cei prinși au oferit reprezentanților Fiscului explicații cel puțin jenante.

Ei au susținut că ar fi descoperit banii îngropaţi în curte sau că i-au primit cadou, informează stirileprotv.ro. Cei prinşi pe picior greşit au dat explicaţii precum: „Am găsit banii în curtea bunicilor” ori „sunt cadou de nuntă şi de botez”.

ANAF a reuşit până acum să recupereze doar o cincime din impozitele datorate de cei controlaţi.

Patroni bogaţi, cu maşini şi case de lux, dar cu firme sărace, artişti, sportivi ori persoane fără ocupaţie, dar cu averi de milioane de lei, s-au numărat printre cei care au fost vizitați de inspectorii ANAF anul trecut. Au fost verificate 166 de persoane, suspectate că-şi ascunseseră veniturile sau o parte dintre ele. Iar inspectorii nu s-au înşelat: au scos la iveală 313 milioane de lei.

Pentru aceste venituri ascunse, cei verificaţi trebuie să achite impozite, penalităţi şi dobânzi de 81 de milioane de lei, potrivit datelor ANAF. Din aceşti bani, însă, Fiscul a încasat doar 17 milioane de lei în urma controalelor, adică puţin peste 20% din totalul stabilit de inspectori.

Pentru o treime dintre cei prinși de ANAF, inspectorii au depus plângeri penale şi au calculat prejudicii de 42 de milioane de lei, potrivit instituției. În total, inspectorii au de recuperat peste 105 milioane de lei.

Restul banilor ar putea fi – teoretic – recuperaţi prin executări silite. Cu toate acestea, de multe ori cei verificaţi își vând bunurile de pe numele lor, astfel încât ANAF să nu le mai poată lua nimic. Dacă vor avea succes totuşi, inspectorii primesc de anul acesta bonusuri de 15% din sumele recuperate, dar nu mai mult de 3.800 de lei brut pe lună.