Școlile se mută de la un scenariu la altul. Astfel, trei şcoli gimnaziale din judeţul Dolj, cele aflate în localităţile Drăgoteşti, Gherceşti şi Mischii, trec din scenariul 3 în scenariul 2. Și asta în urma faptului că rata de infectare în ultimele 14 zile a scăzut de la peste 3 la 1.000 locuitori la sub 2 la 1.000 de locuitori.

Se trece de la un scenariu la altul

Conform inspectorului general adjunct Alexandru Gîdăr, Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu” din Cârcea trece din scenariul 2 în scenariul 3. Și asta după ce rata de infectare în localitate a ajuns la 6,09 la 1.000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

„Pentru săptămâna 15-19 februarie, nouă şcoli din judeţ, toate din mediul rural, au trecut din scenariul 1 în scenariul 2. De asemenea, 12 unităţi de învăţământ, printre care se află şi cele două licee şi trei şcoli din Calafat, au trecut din scenariul 2 în scenariul 1. Săptămâna viitoare, ca urmare a modificării cifrelor privind situaţia epidemiologică comunicată de DSP Dolj, în comuna Cârcea, cursurile se desfăşoară în scenariul 3 sau roşu. În 30 de localităţi, printre care se află şi Craiova, orele se vor desfăşura în scenariul 2 sau galben, iar în restul de 80 de localităţi, se vor desfăşura în scenariul 1 sau verde”, a declarat vineri Alexandru Gîdăr, anunță Agerpres.

De la cifre s-a trecut la culori

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că școlile se vor redeschide. Iar decizia va fi din nou descentralizată. Cu anumite reguli pe care urmează să le aprobe autoritățile. Noul model de scenarii prevede următoarele:

Scenariul Verde – în localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie, toate școlile se redeschid fizic.

Șcenariul Galben – Peste 1 la mie rată de infectare.

Scenariul Roșu – Peste 3 la mie, rata de infectare.

Scenariul 100% online – Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online, a mai spus Iohannis.

Aceste precizări legate de scenariul roșu nu erau în sistemul valabil până pe 9 noiembrie 2020, când s-a decis închiderea tuturor școlilor.