Evenimentul Zilei > Social > Școlile de stat din România, în plină criză de profesori. Toată lumea fuge la privat
Școlile de stat din România, în plină criză de profesori. Toată lumea fuge la privat

Școlile de stat din România, în plină criză de profesori. Toată lumea fuge la privat

Trendul profesorilor care renunță la sistemul de învățământ de stat pentru a preda la școli private este în creștere. România găzduiește aproape o mie de școli private, iar numărul acestora crește, parcă fără a fi afectat de pandemia de coronavirus. Deși costurile la unitățile de învățământ private sunt semnificative, tot mai mulți părinți preferă să opteze pentru acest sistem de educație.

Afacerea școlilor private se ridică, în România, la milioane de euro. În total, de la nivelul de grădiniță până la liceu, 115.000 de elevi sunt înscriși în sistemul de educație privat. Trendul nu se oprește aici, potrivit specialiștilor, chiar dacă părinții au de scos din buzunar sume importante de bani pentru a achita costurile prevăzute de școlile private.

Mii de profesori au renunțat să predea în școlile de stat

În România, mii de profesori au optat pentru predarea în unități de învățământ private. Aici, salariile sunt mai mari, iar condițiile de lucru mai favorabile.

Numărul școlilor private a crescut, în România, de la an la an. Dacă în 2015 se vorbea despre 700 de unități private de învățământ, în prezent, în România sunt pregătite, pentru anul școlar 2021-2022, aproape 1.000 de școli și grădinițe private.

„Din total ponderea școlilor private este de 13 la sută. Dacă vorbim de ponderea elevilor din privat este de 4. E vorba de un trend ascendent al învățământului privat. În București, din păcate, în ultimii ani a fost deficitară construcția de școli noi, e vorba de o suprapopulare a școlilor care generează învățământ în 2 și 3 schimburi”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Părinții scot din buzunar zeci de mii de euro

Specialiștii în Educație atrag atenția asupra costurilor ridicate pe care le implică sistemul de învățământ privat. Pe termen lung, costurile pot să atingă sume de zeci de mii de euro. În cazul în care familia nu își permită să plătească sumele prevăzute de unitățile private, copilul ajunge să fie transferat la școala de stat, iar acest demers atrage după sine și dificultăți de adaptare pentru minor.

„Aceste școli ar trebui destinate familiilor cu venituri foarte mari, pentru că este un efort mare financiar, copilul se adaptează foarte greu, iar primele probleme sunt legate de relația profesorului cu el, poate să fie subiect de glumă, plus poate să aibă lipsuri în ceea ce privește limba română și alte materii”, a explicat Daniela Visoianu, specialist în educație.

Taxele de studiu pornesc de la suma de 300 de euro pe luna pentru grădiniță. În cazul liceelor, sumele depășesc 1200.

Alte 90 de unități private au cerut autorizație pentru a activa

Potrivit ultimelor date oficiale, 90 de unități de învățământ private au solicitat autorizare de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar în anul 2021. Până în prezent, alte 57 au primit deja acreditare.

„Ne pregătim să deschidem liceul la 13 septembrie. Mai avem foarte puțin, suntem cu mobilier sosit, turnicheti montați pentru acces”, a declarat unul dintre reprezentanții unei astfel de instituții educaționale.

„Am început cu o grădiniță cu 45 de copii la început, a fost un profil artistic după care am investit în studiul limbilor străine și tehnologie. Ne apropiem de 700 de copii, de la ciclul preșcolar până la liceu”, a spus Olga Gudyn, fondator de școală privată.

La Transylvania College din municipiul Cluj-Napoca numărul elevilor a crescut. În anul 1993, școala privată a raportat o grupă de grădiniță de 12 copii. În prezent, la Transylvania College studiază aproape 700 de elevi.

„Elevii noștri au ales examenele Cambrigde, am avut cele mai bune rezultate, sută la sută, performanța noastră e să îi pregătim personal și profesional”, a declarat Ruxandra Mercea, directorul școlii private Transylvania College.

Mama Evei a decis anul trecut să își mute fetiță la privat chiar dacă sunt costuri mari. „În clasa ei erau 36 de copii, în școală se învăța în 3 ture, cu ore de 35 de minute și pauză de 5 minute. Nu erau dotări elementare în școală, în plină pandemie”, a spus mama Evei, potrivit stirileprotv.

În același timp, Ministerul Educației a anunțat eliminarea birocrației pentru elevii care susțin bacalaureatul internațional și doresc să-și continue studiile la universitățile de stat din țară.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: