Tinerii democrat-liberali şi liberali s-au reunit, la sfârșitul săptămânii, la Școala de vară a ACL de la Eforie Nord. Primii sosiți au fost tinerii de la PDL, cei care s-au ocupat, în mare parte, și de organizarea evenimentului. Mai puţin pragmatici decât seniorii, tinerii din cele două partide au socializat separat. „Noi ne-am şi bătut cu ei pe la alegeri şi vara asta şi acum trebuie să facem pace”, comenta un tânăr liberal.

În schimb, la întrunirile de la Eforie Nord şi Constanţa, democrat-liberalii au făcut dese referiri entuziaste la şansa pe care marele partid de dreapta, PNL, o are prin câştigarea prezidenţialelor prin Klaus Iohannis.

Dintre toți vorbitorii de la evenimentul ACL, învățăturile vicepreședintelui PNL, Ludovic Orban, au fost primite cu cel mai mult entuziasm. Acesta le-a explicat că sunt două modalităţi de a face politică: făcând pe plac șefului sau câștigând încrederea oamenilor. După fiecare emisiune îi trimiți un SMS șefului „Ați fost senzațional!”. Sau vă duceți la el și să-i spuneți: „Șefu,, sunt sincer cu dumneavoastră: sunt oameni care vă vorbesc de rău, care vă vor locul, dar eu vă apăr!”, a afirmat liderul PNL. Către final a bulversat un pic audiența: „M-am săturat de minciunile mele, ca să le mai ascult și pe ale altora”.

Deşi nu şi-a adaptat discursul la vârsta participanţilor la şcoala de vară a ACL, fiind aproximativ acelaşi discurs folosit în oraşele vizitate în pre-campanie, prezidenţiabilul Klaus Iohannis a fost primit cu entuziasm de tineri. I-au cerut autografe, au făcut poze cu el și, în timpul discursului, i-au scandat numele de mai multe ori. În fața tinerilor, Iohannis l-a atacat pe Ponta, despre care a spus că este „o dezamăgire pentru o întreagă generaţie”.

„Dumnezeu ajută, dar nu votează”

Înainte de a sosi la Şcoala de vară a ACL, liderii PNL şi PDL au avut o întâlnire cu activul de partid din judeţ, la care au participat aproximativ 1.000 de persoane. „Dumnezeu ajută, dar nu votează”, a spus senatorul de Constanța, Puiu Hașotti, despre faptul că Victor Ponta folosește frecvent tema religiei. Prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, a făcut o remarcă stângace în momentul în care l-a criticat pe premierul Ponta pentru faptul că deţine patru case, în contextul în care pe scenă se afla şi Iohannis, el însuşi posesor a șase case.

Udrea: „Ponta-și adaugă în CV tot ce dorește”

Prima Şcoală de vară a tinerilor din PMP, desfășurată la sfârşitul săptămânii, la Mamaia, a fost dominată de Elena Udrea, dar mai ales de „invitatul” Traian Băsescu.

Îmbrăcată în alb, cu bretonul într-o parte, Elena Udrea a umplut sala cu tineri. Nu s-a lungit la vorbă. „Știu cum era la şcolile de tineret, unde partea de socializare era foarte importantă”, a spus ea. A vorbit despre importanța educației și l-a atacat, în context, pe Victor Ponta.„Faci școală nu pentru o diplomă, ci ca să te pregătești pentru ceea ce urmează să faci în viață. Dar lucrul acesta este abstract, e teorie, e nimic pentru domnul Victor Ponta care își adaugă în CV tot ce dorește. Mă şi întreb de ce-o mai candida la Preşedinţia României. Este foarte simplu, să-şi tragă în CV că este deja preşedintele României”. Despre Vasile Blaga, care „topeşte PDL în PNL”, a spus că a devenit „groparul PDL”.

Și-a făcut apoi apariția președintele Traian Băsescu. Tinerii s-au bulucit să-l întâmpine. Îmbrăcat lejer, în tricou şi pantaloni crem, din doc, șeful statului a vorbit o oră şi un sfert. „Viitoarea conducere a PMP o să fie la Cotroceni”, l-a asigurat Elena Udrea. La ieşire, din poza de grup cerută de tinerii PMP, a lipsit Elena Udrea.

Președintele nu a refuzat niciun „selfie”. O tânără, machiată strident, într-un costum mulat şi decoltat, a ţinut să se pozeze cu preşedintele, în „ohoo”-urile admirative ale jurnaliştilor. Şeful statului a râs în hohote când un tânăr i-a sugerat să vină „primar la Constanţa, aşa, ca pensionar”. Cu presa nu a mai vorbit. „Nu mai spun nimic, că orice declar poate fi folosit împotriva mea” a glumit el. A mers apoi la o terasă din Mamaia, cu Elena Udrea şi mai mai mulţi membri ai conducerii PMP, iar seara s-a dus cu soția la Cireşica, în staţiunea Neptun.