Documentul ONU subliniază că violențele asupra civililor din Irak „rămân stupefiante”, cu cel puțin 18.800 de persoane ucise în ultimii doi ani.

Circa 3,2 milioane de oameni și-au părăsit locuințele între 1 ianuarie 2014 și 31 decembrie 2015, perioada acoperită de raport.

ONU acuză ISIS, care controlează porțiuni din nordul Irakului, că asasinează oamenii „în spectacole cu public îngrozitoare, prin împușcare, decapitare, cu buldozerul, ardere de vii sau aruncare de pe acoperișul clădirilor”.

Documentul susține că până la 3500 de persoane, majoritatea femei și copii aparținând minorității Yazidi, au fost transformate în sclavi, și până la 900 de copii au fost luați de la familiile lor pentru a fi îndoctrinați și antrenați militar.

Raportul ONU oferră numeroase exemple concrete ale atrocităților ISIS:

– pe 10 iulie, jihadiștii au obligat victimele să se întindă în centrul orașului Mosul în fața unui buldozer, care a trecut peste ei;
– pe 1-2 august, militanții ISIS au ucis 19 femei în Mosul pentru că au refuzat relațiile sexuale cu luptătorii jihadiști;

– pe 21 iunie, mai multe femei au fost oferite ca sclave sexuale primilor trei clasați la un concurs de recitare a versetelor din Coran, tot la Mosul;

– pe 23 iunie, o înregistrare a ISIS prezintă imagini de la execuții ale unor bărbați aflați într-o mașină, distrusă cu un aruncător de grenade, bărbați înecați într-o cușcă sau decapitați cu explozivi.